Bărci scufundate la Belgrad, după dezgheţul brusc al Dunării
- Simona Mătieș
- 20 februarie 2012, 17:15
Un dezgheţ rapid a provocat haos pe fluviul Dunărea, unde blocuri mari de gheaţă au avariat bărcile, pontoanele şi restaurante plutitoare, relatează BBC.
Gheaţa groasă, care acoperea una dintre cele mai aglomerate căi de navigaţie din Europa, a început să se spargă şi să mişte, de duminică, atunci când temperaturile au crescut.
În Belgrad, vasele s-au ciocnit unul de altul, dar nu sunt informaţii legate de eventuale persoane rănite. Proprietarul unei bărci a declarat că gheaţa se mişca atât de rapid încât ambarcaţiunile nu au mai putut fi salvate şi s-au scufundat. "Pagubele vor fi de sute de mii de euro, cu siguranţă", a apreciat Dragan Jovanovici, citat de Reuters. Un alt proprietar al unei bărci, Mihailo Svilarici, a declarat că doar câteva ambarcaţiuni au rămas intacte, din cele 100 care erau ancorate în portul din capitala Serbiei. Resturi de bărci se întindeau pe sute de metri de-a lungul fluviului, iar câteva restaurante plutitoare, barje şi bărci erau eşuate pe malurile apei, după ce gheaţa le-a izbit de mal. Gheaţă cu o grosime de 30 de cm Dunărea parcurge 2.860 de km prin nouă ţări şi este vitală pentru transport, energie şi industrie. A fost aproape în totalitate îngheţată din Austria până la Marea Neagră. Gheaţa, cu o grosime de 30 de cm, în unele locuri, s-a spart în bucaţi uriaşe, în timpul weekendului trecut. Oficialii de la Belgrad au sfătuit proprietarii de bărci să monitorizeze atent situaţia, dar să nu încerce să le recupereze din apele parţial îngheţate. Un localnic din capitala Sebiei, Miroslav Jagas, a declarat că dezinteresul a agravat problemele cauzate de apele îngheţate. "N-am văzut o astfel de vreme de foarte mult timp", a spus el. "Oamenii erau relaxaţi, că bărcile sunt ancorate la mal şi că nu se poate întâmpla nimic, dar spărgătoarele de gheaţă nu au intervenit la timp", a mai spus bărbatul.
Cel puţin 20 de persoane au murit din cauza frigului în Serbia, în ultimele săptămâni, iar economiştii spun că gerul ar fi produs pagube de 500 de milioane de euro Serbiei. Circa 3.300 de oameni au rămas izolaţi în comunităţi rurale, unde se poate ajunge doar cu elicopterul.