La Timişoara are loc, până mâine, a XXI-a ediţie a Festivalului Inimilor, eveniment folcloric fără precedent în oraş. Anul acesta sunt prezenţi peste 1.200 de artişti din 20 de ţări, practic, veniţi din toate colţurile lumii.

Îmbrăcaţi în straie populare, componenţii ansamblurilor au dansat şi au cântat melodii tradiţionale, după obiceiurile fiecăruia, şi i-au luat pe timişoreni la dans. Până mâine inclusiv, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor, se cântă şi se dansează de la ora 19.00, în fiecare seară.

Cum arată femeia perfectă

Ucrainencele ansamblului Gerdan, venită tocmai din Cernăuţi, au făcut o întreagă Timişoara să ofteze în faţa frumuseţii lor fără cusur. Cu ochi de culoarea mierii şi buze cu zâmbete perfecte, fetele au cântat şi au dansat în centrul oraşului şi apoi pe scena din Parcul Rozelor, unde vor mai urca şi duminică, în ultima zi de festival.

La rândul lor, fetele ansamblului din Cernăuţi au fost cucerite de spiritul Timişoarei. "Am văzut oameni care au intrat în dans cu noi şi e impresionant", ne-a spus una dintre ele.

Ansamblul de muzică şi dansuri populare se află în aceste zile pentru prima dată la Timişoara, după ce oraşele s-au înfrăţit în această primăvară.

"Spuneţi că fetele noastre sunt foarte frumoase, iar noi spunem că Timişoara, per ansamblu, este ceva impresionant şi foarte asemănător cu Cernăuţiul. Oamenii sunt senzaţionali şi, după această vizită, ne gândim serios cum vom continua, pentru că trebuie să avem un dialog-parteneriat cultural", a declarat Tetyana Tatarchuk, reprezentantă a municipalităţii cernăuţene.

La mare căutare, tinerele şi tinerii ansamblului Mestizzo, din San Jose

La festivalul de la Timişoara mai participă ansambluri din Olanda (Nitsanim, din Haga), Grecia (,Fiore di Levant,e din Zakynthos), Macedonia (Bitola), Turcia (ansamblul municipalităţii din Turgutlu), pe lângă români, sârbi, nemţi şi maghiari din părţile locului.

Invitaţii speciali, de peste mări şi ţări, sunt din Costa Rica. Cele şase dansatoare ale ansamblului Mestizzo, din San Jose, îm brăcate în fuste largi, albastru cu alb, au smuls ropote de aplauze publicului, împreună cu companionii lor, care au salutat audienţa cu pălăriile de culoarea cafelei cu lapte. Ei vor putea fi văzuţi din nou pe scenă mâine.

Astă-seară sunt vor cânta şi vor dansa pentru timişoreni turcii, sârbii şi ungurii din Debrecen. Printre ei, urcă pe scenă şi ansamblurile populare din Banat şi din restul României.