Balul oierilor

Balul oierilor

In fiecare an, pe 1 ianuarie seara, la Vaideeni (jud. Valcea), ciobanii din zona isi dau intalnire la bal.

Prin aceasta manifestare culturala inedita, denumita „Balul oierilor”, se doreste pastrarea traditiilor populare ale ciobanilor din zona. La bal au acces mai ales localnicii care vin imbracati in costume populare, pentru ceilalti organizatorii facand doar cateva exceptii.

Prilej de legat prietenii

In acest an, balul a fost precedat si de un spectacol oferit localnicilor de Primaria Vaideeni si de Fundatia Vaideenii, in timpul caruia tinerii de la scoala din comuna au cantat, au dansat, iar fluierasii din vechea formatie le-au reamintit localnicilor de cantecele ciobanesti traditionale. „Dorim ca prin acest bal al oierilor sa revigoram cantecul si dansul traditional din Vaideeni, si astfel sa cautam o noua identitate pentru satul nostru”, ne-a spus primarul localitatii, Ivan Jinaru.

Localnicii spun ca acest bal seamana cu cele din vechime, cand era prilej pentru cei tineri sa-si aleaga nevestele. „De multe ori s-au legat casatorii aici, este un prilej si pentru tineri sa se cunoasca. In anii trecuti nu erau primiti la bal decat cei care erau imbracati in costume populare”, a spus Mariana Preda, una dintre participante. Inainte de bal, mamele grijulii si-au aranjat fetele cum au putut mai bine, un costum popular fiind de altfel destul de scump.

Ansamblul de fluierasi, plimbat peste hotare

La festivalul folcloric care a precedat balul au cantat si fluierasii din Vaideeni, un grup folcloric care a fost faimos timp de multi ani, dar si ansamblul de dansuri populare care a adus si recent destule premii pentru localitate.

„Istoria acestui bal, a acestei serbari a pastorilor este destul de veche, din secolul al XIX-lea, dar cel mai mult s-a evidentiat in secolul al XX-lea, cand am avut marea bucurie de a avea niste oameni de seama care s-au ocupat de traditiile satului nostru. Din pacate, multi dintre membrii formatiei de fluierasi din Vaideeni nu mai sunt printre noi”, ne-a declarat instructorul grupului de fluierasi, profesorul Vartolomei Todeci.

„Dintre fluierasi, cei mai buni s-au dus. Sunt 60 de fluierasi care au trecut „in tara fara de dor?”. Ansamblul Miorita este infiintat pe scheletul formatiei de fluierasi. Ansamblul a fost in strainatate, in Italia, Republica Moldova, Grecia, Olanda, Polonia, Serbia, iar impreuna cu ansamblul Braduletul, din Horezu, am adus Toporasul de Aur tarii”, a mai povestit profesorul Todeci.

NUNTA DE AUR

Premii pentru cuplurile longevive

La bal au fost acordate premii, atat pentru copiii care au cantat, cat si pentru instructorul ansamblului de dansuri populare. Primarul localitatii a oferit de asemenea premii si cadouri si pentru membrii ansamblului de fluierasi si pentru cei cativa veterani de razboi si vaduvele acestora, care mai sunt in viata. De asemenea, au fost premiate cele sase cupluri care au ramas in localitate, dintre cele 27 de casatorii oficiate in anul 1957, si care au implinit anul acesta 50 de ani de casatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News