Baltazar: Pensiile mici nu ar trebui impozitate

Baltazar: Pensiile mici nu ar trebui impozitate

Analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că guvernul nu trebuie să impoziteze pensiile mici, iar prin reţinerea contribuţiilor asigurărilor sociale de sănătate de 5,5% la pensiile mai mari de 740 de lei, guvernul vrea facă românii mai responsabili, aşa cum a spus şi preşedintele Traian Băsescu.

"Pensiile mici nu ar trebui impozitate. Acum se aplică cota de 16% la pensiile de peste 1.000 de lei, iar aici se reţine impozitul doar la suma ce depăşeşte acest plafon", a declarat Baltazar, la emisiunea "Evenimentele zilei de" la postul B1TV.

El a precizat că orice stat are dreptul să menţină anumite plăţi care să nu fie impozitate sau mai bine spus să fie impozitate cu 0%. În prima parte a acestui an, ministrul finanţelor de la acea dată, Sebastian Vlădescu, a declarat că toate pensiile ar trebui impozitate. Afirmaţia a încins însă spiritele din Coaliţiei, mai ales că Vlădescu a precizat că România are nevoie din 2011 de o impozitare progresivă.

În vara acestui an, guvernul a vrut să reducă pensiile cu 15%, însă Curtea Constituţională a decis că o astfel de măsură este neconstituţională, astfel că Executivul a decis să majoreze TVA de la 19% la 24% şi a crescut alte impozite pentru a acoperi găurile din buget şi pentru a se putea încadra în deficitul negociat cu FMI şi Comisia Europeană

Ne puteți urmări și pe Google News