Baltazar: Căderea guvernului ar putea genera o catastrofă în economie

Baltazar: Căderea guvernului ar putea genera o catastrofă în economie

O eventuală cădere a guvernului în urma moţiunii de cenzură ar genera instabilitate economică, un puseu de depreciere a leului şi probleme în derularea acordului cu FMI, spune analistul financiar Bogdan Baltazar, într-un interviu acordat EVZ.

Câteva luni fără guvern nu ar fi mai rele în 2010 decât au fost cele din 2009, consideră analistul. Potrivit lui, nu are de ce să ne fie frică: chiar dacă România ar rămâne fără guvern în acest moment, suntem foarte departe de situaţia Greciei. Esenţial este însă să păstrăm acordul cu instituţiile financiare internaţionale, subliniază Baltazar.

EVZ: Dacă guvernul cade în urma moţiunii de cenzură, ce impact ar avea asupra economiei României? Bogdan Baltazar: În primul rând, ar fi un element de instabilitate, pentru că guvernul, fie că eşti de acord cu el, fie nu, are o anumită linie destul de clar conturată. Sigur, cu inconsecvenţe, cu întârzieri în aplicarea reducerilor bugetare, dar există o anumită continuitate şi investitorii, creditorii ştiu la ce să se raporteze. Căderea guvernului ar însemna o instabilitate şi nu e de salutat, sub acest aspect.

De asemenea, o serie de propuneri din platforma inclusă în moţiune sunt greu de imaginat: majorarea salariilor cu 25% şi alte lucruri ar fi catastrofale pentru economie, pentru raporturile cu FMI.

După părerea mea, pentru economia românească nu ar fi deloc bine dacă ar cădea guvernul.

Cum ar influenţa cursul valutar o eventuală cădere a actualui executiv?Ar fi, probabil, un puseu de febră, s-ar putea ca euro să ajungă undeva la 4,35 lei, dar cred că îşi va reveni datorită faptului că evoluţia cursului valutar se numără printre ţintele BNR şi nu cred că BNR ar putea să-l lase aşa de izbelişte.

Dar în ceea ce priveşte acordul cu Fondul? Acordul cu Fondul ar fi periclitat, mai ales că mulţi lideri ai opoziţiei au spus "Să plece FMI acasă", ceea ce este o adevărată inconştienţă.

Care ar fi impactul din perspectiva raportului României cu pieţele externe care ne împrumută? Mai ales dacă realmente am întrerupe acordul cu FMI, ar trebui să ne împrumutăm mai scump. Sunt convins că ar creşte CDS (Credit Default Swap), asigurarea pentu riscul statului român. Ar creşte cu cel puţin 100 de puncte. De la 400, cât este acum, ar ajunge la 500-550. Ar fi rău.

Şi anul trecut, am avut câteva luni fără guvern. Ar fi mai grav să trecem printr-o situaţie similară şi în 2010 sau nu? Nu ar fi mai grav. Cred că ar fi la fel, numai că, personal, consider că ar fi regretabil din cauza faptului că se amorsează o anumită revenire economică, care se va contura probabil în trimestrul al doilea din 2011. Fie şi pentru a vedea dacă sunt în stare, ar trebui să lăsăm acest guvern să-şi ducă povara în spate. Fiindcă aşa ar putea să invoce că ar fi demarat revenirea. Hai să-i vedem. Eu am o anumită încredere în ei.

Dacă totuşi am rămâne fără guvern, riscăm ca situaţia României să se apropie de cea a Greciei? Nu, nici pe departe. Grecii aveau nişte raporturi ale datoriei publice foarte mari, era vreo 130% din PIB, aveau deficit bugetar de vreo 13% din PIB, deci nu. Grecia a fraudat mult, adică a folosit tot felul de produse derivate pentru a-şi ascunde datoriile şi mai ales datoriile contingente, le-au mascat. Nu, noi nu avem nicio legătură cu Grecia, decât aşa o simpatie.

Dacă nu pică guvernul, dăm cumva un semnal negativ prin această acţiune a opoziţiei exact în perioada în care delegaţia FMI este în ţară? Nu e un semnal deloc negativ. Este o viaţă politică agitată, destul de democratică, semnalul nu e deloc negativ. Din contră, cei care au avut reţineri şi care şi-au ţinut în rezervă eventualele investiţii şi acţiuni de afaceri în România ar putea să revină liniştiţi, fiindcă, în orice caz, până la viitoarea sesiune parlamentară, guvernul are toate condiţiile pentru a face ceea ce trebuie să facă şi ceea ce se înţelege cu FMI să facă.

FMI rămâne esenţial. Toate clamările că să scăpăm de FMI au un iz atât de populist, atât de vetust.

Ne puteți urmări și pe Google News