Mai mulţi agenţi economici reclamă că au fost obligaţi să încheie contracte cu firma administrată de fiul directorului de la Direcţia Sanitar-Veterinară.
Zeci de administratori ai unor unităţi de alimentaţie publică din Bacău afirmă că au fost constrânşi să încheie contracte de salubrizare cu firma administrată de Ionuţ Zaharia, fiul directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa A li mentelor (DSVSA), Vasile Zaharia.
Ei susţin că au acceptat semnarea contractului de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare (DDD) doar de teamă ca directorul DSVSA Bacău să nu le pună beţe-n roate.
„E un fel de taxă de protecţie cu acte în regulă!”
„Vă daţi seama că acest contract a fost făcut cu dedicaţie. Ştiţi cum stau lucrurile la noi! Nu poţi să fii Gică- Contra, că nu mai ai zile bune pe urmă cu taică-su. Venea la noi cu nu ştiu ce soluţie, punea apă de la chiuvetă şi dădea cu maglavaiţul ăla pe aici”, explică Dana Crăciun, administrator al firmei Ermano SRL din Piaţa Sud din oraş. „Ne-a chemat pe toţi şi ne-a obligat să semnăm contractul. Nu aveam cum să refuzăm. Ştiţi, na, cum stau lucrurile în situaţii de-astea! Nu puteam refuza că venea taică-su peste noi şi ne omora cu amenzile”, a adăugat Ion Crăciun, soţul acesteia. Administratorul firmei SC Lordigen SRL, Lică Chirilă, susţine că a primit contractul deja încheiat. „M-am trezit cu contractul în poală. S-a dus la nevastă-mea cu el gata făcut. Eu doar am scos banii. Văd că de atunci, în fiecare lună, tot creşte preţul. Mulţi sunt în situaţia mea”, a spus Chirilă.
Pavel Bulai, administratorul firmei Vadofen SRL, o societate concurentă, susţine că a avut pierderi pentru că a pierdut clienţi în favoarea firmei fiului lui Vasile Zaharia. „Mulţi contractanţi de-ai mei au fost obligaţi să rezilieze contractul cu mine şi să facă altul nou cu Ionuţ Zaharia. Cel puţin acum doi ani, cine nu făcea contract cu fiu-su nu primea autorizaţie de funcţionare”, a povestit Bulai.
Şi unii medici veterinari din cadrul DSVSA recunosc faptul că afacerea lui Ionuţ Zaharia nu este una corectă. „Din punctul meu de vedere, toată treaba asta îmi sună a taxă de protecţie mascată sau un fel de taxă de protecţie cu acte în regulă”, a afirmat Gheorghe Şveţ, inspector sanitar-veterinar al Biroului Inspecţie şi Control din cadrul DSVSA.
Şeful Direcţiei Inspecţie şi Control, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Terecoasă, a declarat că va începe în zilele următoare un control pe această temă la Bacău. „Nu mi se pare corect ce se întâmplă la Bacău. Dacă aşa e, nu e bine deloc. Un răspuns oficial îl voi da peste câteva zile, după ce vom finaliza controlul”, a declarat Terecoasă.
PROFIT „Nu am nicio treabă cu tata!”
Conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului de Finanţe, afacerea lui Ionuţ Zaharia este foarte profitabilă. La înfiinţare, în 2005, an care coincide cu renumirea în funcţie a tatălui său, profitul era de 20.764 de lei. La ultima raportare, din 2007, acesta este de zece ori mai mare, respectiv 210.893 de lei. Firma are doar doi angajaţi.
Ionuţ Zaharia afirmă că nu a obligat pe nimeni să încheie contract cu firma sa. „Eu nu am nicio treabă cu activitatea tatălui meu. Fiecare îşi face treaba lui. Într-adevăr, am aproximativ 100 de contracte încheiate cu diferite unităţi de alimentaţie publică, dar asta e afacerea mea. Nu sunt aşa de multe”, susţine Ionuţ Zaharia. Contactat telefonic, Vasile Zaharia (foto) a motivat că este plecat din localitate şi a amânat să comenteze situaţia.