Tot astăzi, Tribunalul Mehedinți judecă cererea de strămutare a procesului formulată de familia adoptivă, de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin la oricare altă instanță din țară, motivată de presiunea mediatică.

Cazul a ajuns în atenția opiniei publice în urma publicării unor imagini cu procuroarea Mariana Pițurcă o ia cu forța pe fetiță de la familia care a crescut-o pentru a o da celei care a adoptat-o. Deși noua familie a Sorinei – soții Săcărin, un cuplu de români stabilit în SUA de mai mulți ani – are o decizie definitivă de adopție din partea instanței, maniera în care au procedat la executarea hotărârii ridică semne de întrebare.

 Familia adoptivă a Sorinei și-a angajat un procuror în loc de un executor judecătoresc pentru a „scurtcircuita” procedura și pentru a eluda consilierea, a declarat pentru EVZ Victor Dumitrică, avocatul familiei Șărămăt. Această consiliere presupunea mai multe ședințe de terapie psihologică, necesare în cazul în care Sorina nu este de acord cu adopția, așa cum este evident din imagini.

Surse apropiate cazului au confirmat pentru EVZ că niciun executor judecătoresc nu o însoțea pe procuroare în momentul în care a târât-o afară din casă pe minoră pentru a o da noii familii. Potrivit Art. 910 din Codul de procedură civilă, „nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea”. Textul de lege este prevăzut la secțiunea a II-a, „Executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori”, din capitolul intitulat „Executarea silită a altor obligaţii de a face sau a obligaţiilor de a nu face”.

Sursele citate au explicat, pentru EVZ, că noua familie a Sorinei nu a urmat pașii legali: soții Săcărin trebuiau să ceară punerea în executare a sentinței privind adopția în cadrul unui proces având ca obiect obligația de a face, apoi să meargă cu un executor la domiciliul familiei Șărămat.