Evenimentul Zilei > International > Bagdadul, sub stare de asediu
Bagdadul, sub stare de asediu

Bagdadul, sub stare de asediu

Comandamentul militar din Bagdad a impus o restricţie totală în capitala irakiană care interzice circulaţia vehiculelor şi pietonilor începând de aseară până duminică dimineaţă, au indicat surse din securitate, citate de AFP.

"Comandamentul planului de securitate la Bagdad a declarat o restricţie de circulaţie de la 23.00 joi seară până la 5.00 duminică", au indicat responsabili din Ministerele Apărării şi de Interne.

Mai devreme, televiziunea de stat irakiană Al-Iraqiya a anunţat această măsură, care intervine în timp ce, începând de marţi, confruntări între miliţiile şiite şi forţele regulate la Bagdad şi în alte oraşe ale ţării au făcut peste o sută de morţi şi sute de răniţi. De asemenea, pe baza tensiunilor în desfaşurare din zona de sud a Irakului, un grup de sabotori au aruncat în aer doua conducte importante de petrol din Basra. Explozia va reduce cu o treime exportul de petrol din zonă.

Luptele opun miliţiile Armatei lui Mahdi ale tânărului şef radical Moqtada Sadr forţelor de securitate ale guvernului federal şi trupelor americane.