Ea, 21 de ani, venita dintr-un oras mic, cu gandul de a cuceri Capitala. Il cucereste pe el, 23 de ani, un bucurestean naiv. Se intalnesc la facultate, sau la magazinul din colt, sau in clubul unde el vine in fiecare saptamana cu baietii. Ea ramane insarcinata, el abia stie ce inseamna asta. Hotaraste sa faca un avort pentru ca "nu e momentul, trebuie sa ne terminam scoala, ce ar zice ai mei?".
In cateva clipe se termina totul.
In Romania anului 2007 exista zeci de mii de astfel de cazuri. Tara noastra este "campioana" la numarul de avorturi inregistrate anual. Aproximativ 43% dintre romance au facut cel putin un avort. Jumatate dintre ele sunt la cel de-al patrulea. Cele mai tinere ajung intr-un cabinet medical la varsta de 12 ani.
Fapt. Una din doua romance nu stie nici lucrurile elementare cu privire la metodele de evitare a unei sarcini, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Foarte multe considera avortul o forma de contraceptie.
Studiu. Femeile mai putin educate si cu o conditie materiala precara fac mai des intreruperi de sarcina decat cele cu o pregatire intelectuala superioara, se arata intr-o cercetare realizata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu guvernul american.
Proiect. SECS va initia in acest an o campanie pentru a atrage atentia asupra pericolelor la care se expun femeile in momentul in care aleg aceasta procedura.
Societatea romanesca isi resimte inca puternic mostenirea comunista. Inainte de 1990, avorturile erau interzise, simplul gand de a renunta la o sarcina-un pacat.
O poveste trista, de succes
Portretul unui avort ilegal a cutremurat lumea intreaga.
„4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, filmul lui Cristian Mungiu, laureat cu Palme d’Or la Cannes, descrie pentru prima data chinurile prin care treceau femeile pentru a face un avort in timpul epocii comuniste.
In 1966, aminteste cotidianul Herald Tribune, Nicoale Ceausescu impunea legi dure pentru a controla rata nasterilor. Doctorii care faceau avorturi riscau o pedeapsa de opt ani de inchisoare si erau dati afara din medicina. Cristina Mihaescu isi aminteste cum statea pe un pat de spital, luptand sa nu piarda sarcina. Pe patul de langa, o femeie murea din cauza unor complicatii aparute in timpul unui avort ilegal. „Era o lege criminala!”, considera Cristina.
„Autoritatile nu erau interesate daca o femeie murea. Voiau doar sa inchida doctorul”, apreciaza si Theodor Olteanu, citat de Herald Tribune.
In 1987, precizeaza publicatia, rata avorturilor in Romania era de 131 la 100 de nasteri, cea mai ridicata din Europa. Trei ani mai tarziu, dupa caderea regimului comunist, folosirea metodelor contraceptive era incurajata. In primul an de legalitate au fost inregistrate peste 600.000 de avorturi. Herald Tribune precizeaza insa ca numarul interventiilor a scazut in ultimii ani, pana la 150.000, anul trecut.
Avortul pe internet
Problema avorturilor a invadat si forumurile, unde s-a incercat definirea unor notiuni precum „pacat” sau „drept”.
„Avortul este un rau necesar in anumite cazuri”, scrie Sweet18Jul pe forumul Softpedia. Astfel, ar exista anumite situatii in care procedura „este un pacat mai mic”: un viol, cazul in care nasterea ar pune in pericol viata mamei sau cel in care copilul s-ar naste cu diverse malformatii.
„Daca esti crestin, iti duci crucea. Indiferent ca ai un copil in urma unui viol sau in urma unei relatii acceptate, este o crima sa faci avort.”, scrie un alt vizitator al acestui site.
Citește mai departe ...Denise Rifai de la Realitatea, replica dura pentru Liviu Dragnea: Haideti la baie sa-mi aratati...

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Mango, fructul miraculos cu proprietăți unice. De ce este...
Alte articole din categoria: Social
Alte articole din categorie

ALERTĂ pentru șoferi! Poliția a intrat în acțiune! Pentru această faptă se rețin permisele auto!

Anunț important! Toți românii care au lucrat între 1975 și 2001 sunt în câștig! Cât primesc în plus la pensie!
Dincolo de vârf - Ediţia a II-a
24,00Lei
LASA UN COMENTARIU