Avortul, crima sau drept al femeii?

Avortul, crima sau drept al femeii?

Cine stabileste ce este permis si ce nu, cine trage linie intre drept si pacat?

Ea, 21 de ani, venita dintr-un oras mic, cu gandul de a cuceri Capitala. Il cucereste pe el, 23 de ani, un bucurestean naiv. Se intalnesc la facultate, sau la magazinul din colt, sau in clubul unde el vine in fiecare saptamana cu baietii. Ea ramane insarcinata, el abia stie ce inseamna asta. Hotaraste sa faca un avort pentru ca "nu e momentul, trebuie sa ne terminam scoala, ce ar zice ai mei?".

In cateva clipe se termina totul.

In Romania anului 2007 exista zeci de mii de astfel de cazuri. Tara noastra este "campioana" la numarul de avorturi inregistrate anual. Aproximativ 43% dintre romance au facut cel putin un avort. Jumatate dintre ele sunt la cel de-al patrulea. Cele mai tinere ajung intr-un cabinet medical la varsta de 12 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fapt. Una din doua romance nu stie nici lucrurile elementare cu privire la metodele de evitare a unei sarcini, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Foarte multe considera avortul o forma de contraceptie.

Studiu. Femeile mai putin educate si cu o conditie materiala precara fac mai des intreruperi de sarcina decat cele cu o pregatire intelectuala superioara, se arata intr-o cercetare realizata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu guvernul american.

Proiect. SECS va initia in acest an o campanie pentru a atrage atentia asupra pericolelor la care se expun femeile in momentul in care aleg aceasta procedura.

Societatea romanesca isi resimte inca puternic mostenirea comunista. Inainte de 1990, avorturile erau interzise, simplul gand de a renunta la o sarcina-un pacat.

O poveste trista, de succes

Portretul unui avort ilegal a cutremurat lumea intreaga. 

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, filmul lui Cristian Mungiu, laureat cu Palme d’Or la Cannes, descrie pentru prima data chinurile prin care treceau femeile pentru a face un avort in timpul epocii comuniste.

In 1966, aminteste cotidianul Herald Tribune, Nicoale Ceausescu impunea legi dure pentru a controla rata nasterilor. Doctorii care faceau avorturi riscau o pedeapsa de opt ani de inchisoare si erau dati afara din medicina. Cristina Mihaescu isi aminteste cum statea pe un pat de spital, luptand sa nu piarda sarcina. Pe patul de langa, o femeie murea din cauza unor complicatii aparute in timpul unui avort ilegal. „Era o lege criminala!”, considera Cristina.

„Autoritatile nu erau interesate daca o femeie murea. Voiau doar sa inchida doctorul”, apreciaza si Theodor Olteanu, citat de Herald Tribune.

In 1987, precizeaza publicatia, rata avorturilor in Romania era de 131 la 100 de nasteri, cea mai ridicata din Europa. Trei ani mai tarziu, dupa caderea regimului comunist, folosirea metodelor contraceptive era incurajata. In primul an de legalitate au fost inregistrate peste 600.000 de avorturi. Herald Tribune precizeaza insa ca numarul interventiilor a scazut in ultimii ani, pana la 150.000, anul trecut.

Avortul pe internet

Problema avorturilor a invadat si forumurile, unde s-a incercat definirea unor notiuni precum „pacat” sau „drept”.

„Avortul este un rau necesar in anumite cazuri”, scrie Sweet18Jul pe forumul Softpedia. Astfel, ar exista anumite situatii in care procedura „este un pacat mai mic”: un viol, cazul in care nasterea ar pune in pericol viata mamei sau cel in care copilul s-ar naste cu diverse malformatii.

„Daca esti crestin, iti duci crucea. Indiferent ca ai un copil in urma unui viol sau in urma unei relatii acceptate, este o crima sa faci avort.”, scrie un alt vizitator al acestui site.

Cine stabileste insa ce este permis si ce nu, cine trage linie intre drept si pacat?

CRIMA. "Dezbaterea cu privire la avort se rezuma practic la a raspunde la intrebarea: cand incepe viata umana?”, explica vicepresedintele executiv al Asociatiei Pro Vita Bucuresti, Bogdan Stanciu.

„Organizatiile pro-vita din intreaga lume si un numar crescand dintre medici raspund: viata incepe in momentul conceptiei, mai exact in momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid. Daca viata incepe in momentul conceptiei, atunci copilul nenascut este o fiinta vie, o persoana umana deplina, cu aceleasi drepturi ca oricare din noi – in primul rand, cu dreptul la viata. Avortul inseamna intreruperea unei vieti, deci o crima.", precizeaza acesta. 

"In acest context, oricum am pune problema, religios sau secular, nu putem discuta despre “dreptul femeii de a alege”, intrucat femeia este stapana doar asupra propriului sau corp si destin. Nici o lege, nici un sistem religios sau filosofic nu dau drepturi discretionare unei fiinte umane asupra alteia.", adauga Stanciu, subliniind ca "Dumnezeu nu face diferentiere”.

„Biblia nu spune ca suprimarea voita a unei vieti ar putea fi un pacat mai mic in functie de circumstante. Din punct de vedere crestin, nu poate exista nici o justificare pentru crima. Copilul nenascut nu are nici o vina ca provine dintr-un incest sau un viol si are, la fel ca oricare altul, dreptul la o sansa. Nici vorba ca avortarea unui astfel de copil sa fie “o crima mai mica” sau “un pacat mai mic”, subliniaza Bogdan Stanciu.

La polul opus, nu putini sunt insa cei care considera ca avortul este necesar in unele situatii.

DREPT. „Cred ca este o crima mai mare distrugerea a doua, poate chiar a trei vieti.”, crede Victoria. In opinia ei, „a abandona un copil este tot un fel de avort”. Studenta in varsta de 22 de ani vorbeste despre familiile numeroase care accepta cati copii „le da Domnul” si despre nevoia de educatie in acest sens. „O astfel de situatie(-avortul-n.r.) poate fi prevenita. Si numai prin informarea tinerilor.”

Povestile tragice traduse in statistici si date oficiale prin simple cifre dezvaluie realitatea Romaniei din 2007.

Ea, 21 de ani. El, 23. Dupa cateva zile, pe o banca in parc, abia uitandu-se unul la celalalt. El: "Poate am fi reusit...toti trei", Ea: "Credeam ca suntem hotarati". El: "Tu erai..."

Campanie de constientizare a efectelor avortului

"Mami, inima lui bate!" este numele ales pentru actiunea care se va derula in perioada 6 iunie-6iulie, la Craiova, potrivit unui comunicat al organizatiei neguvernamentale ProVita. In cardul proiectului, se vor organiza mai multe dezbateri radiofonice avand ca tema avortul si consecintele acestuia asupra femeii, familiei si societatii si vor fi impartite pliante in cabinete medicale, gradinite, universitati si in alte institutii.

Potrivit comunicatului, "campania isi doreste sa informeze persoanele care vad in avort o solutie, dar care nu constientizeaza ca intreruperea de sarcina inseamna intreruperea vietii propriului copil." Aceasta actiune nu este singura de acest fel. O alta campanie, "Salvati copiii nenascuti" a inceput la Iasi si va dura pana pe 10 iunie.