Evenimentul Zilei > International > CONFLICT DIPLOMATIC. Turcia declară doborârea avionului „o acţiune ostilă” şi cere o reuniune a NATO
CONFLICT DIPLOMATIC. Turcia declară doborârea avionului „o acţiune ostilă” şi cere o reuniune a NATO

CONFLICT DIPLOMATIC. Turcia declară doborârea avionului „o acţiune ostilă” şi cere o reuniune a NATO

Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, spune că avionul doborât de sirieni, vineri, se afla în spaţiul aerian internaţional când a fost lovit.

UPDATE 5: Şi ministrul italian de Externe, Giulio Terzi, a condamnat doborârea avionul turcesc de către Siria, acţiune pe care a calificat-o drept „inacceptabilă”. El a adăugat că Italia va avea un rol activ în consultările din NATO, care se vor desfăşura la solicitarea Turciei. 
UPDATE 4: Turcia a trimis, azi, o notă diplomatică Siriei, în urma doborârii avionului militar turc deasupra Mediteranei, au anunţat surse diplomatice citate de agenţiile Anadolu şi Reuters.
„Vom lua fără nicio ezitare măsurile necesare ca urmare a doborâriii avionului turc de către Siria”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara, fără să ofere mai multe detalii.
Davutoglu a mai anunţat că a cerut convocarea Consiliul Atlanticului de Nord, care se va lua reuni marţi, în baza articolului 4 din Tratatul fondator al NATO, pentru a lua în discuţie acest incident.
UPDATE 3: Echipele de salvare au localizat epava avionului turcesc în apele siriene, la o adâncime de 1.300 de metri, au anunţat posturile turceşti de televizune, citate de Reuters.
Ministrul de Externe declarase anterior că echipele de căutare şi salvare îi caută pe cei doi piloţi dispăruţi în acţiune. Operaţiunile de căutare au fost coordonate împreună cu sirienii, dar nu pot fi descrise „ca o operaţiune comună”.
UPDATE 2: Ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat că atacul Siriei este „revoltător” şi a subliniat „cât de mult dincolo de comportamentul acceptabil se plasează regimul sirian”.
„Va fi tras la răspundere pentru comportamentul său. Marea Britanie este gata să susţină acţiuni ferme în cadrul Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat oficialul de la Londra.
UPDATE 1: Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni, marţi, la cererea Turciei, după doborârea avionului de vânătoare al armatei turce de către Siria.

„Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări de câte ori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Ne aşteptăm ca Turcia să facă o prezentare a recentului incident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

A intrat din greşeală în spaţiul aerian sirian

Oficialul de la Ankara a declarat că aparatul nu se afla într-o misiune secretă legată de Siria, dar a intrat „din greşeală” în spaţiul aerian sirian înainte de acest incident, relatează BBC.
Siria susţine că a tras asupra avionului care a pătruns în spaţiul său aerian, respectând „legile care se aplică în aceste situaţii”.  

Armatele turcă şi siriană îi caută încă pe cei doi piloţi care se aflau în avion la momentul respectiv şi care se spune că nu ar fi murit în accident.

Guvernul turc a promis că răspunsul său va fi „puternic, decisiv şi legitim”, după ce vor fi stabilite toate circumstanţele în care s-a tras asupra avionului respectiv.  
„În acest moment, forţele noastre aeriene şi navale efectuează operaţiuni de căutare şi de salvare în Mediterana şi, din fericire, piloţii noştri sunt în viaţă, am pierdut doar un avion”, a declarat premierul turc Recep Erdogan, la bordul avionului cu care revine dintr-o călătorie în Brazilia.
Autorităţile turce au declarat că aparatul a fost doborât fără avertisment şi că se vor consulta oficial cu aliaţii din NATO asupra acestei probleme.
Avion neînarmat, într-o misiune de antrenament
Potrivit şefului diplomaţiei turce, avionul ar fi fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la circa 24 de km de Siria. El nu se fla într-o misiune legată de Siria, ci într-un zbor de antrenament şi de testare a unui sistem radar”. 
Statul Major al armatei turce a anunţat, vineri, că a pierdut contactul radar cu unul dintre avioanele sale F-4 Phantom, deasupra estului Mediteranei, într-un sector apropiat de Siria.

„Contactul radar şi radio cu unul din aparatele noastre, care decolase la ora 10.30 (07.30GMT) de la Malatya (est), a fost întrerupt la 11.58 pe mare, în sud-vestul provinciei Hatay (sud)”, din vecinătatea Siriei, a informat Statul Major.
CITIŢI ŞI:

  • Siria a doborât avionul turc dispărut în largul coastelor sale. Damascul a prezentat scuze guvernului de la Ankara
  • Ankara confirmă: Siria a minat graniţa cu Turcia
  • Siria: imunitate pentru demisia lui Assad. Americanii dezmint informaţia
  • Jurnalişti turci, eliberaţi din Siria, cu ajutorul Iranului
  • Şeful CIA şi premierul turc au discutat, în secret, despre criza siriană