Avion iranian, interceptat deasupra României. Dronă spion în zona Mării Negre

Avion iranian, interceptat deasupra României. Dronă spion în zona Mării Negre Sursa foto: EUCOM

Un avion iranian a fost interceptat în spațiul aerian al României. Acesta a fost detectat de avioanele Typfoon, care au marcat prima ieșire în teatrul de operații de la frontiera estică a NATO. Totodată, o dronă a Pentagonului a fost reperată deasupra Mării Negre.

Un avion iranian, detectat în spațiul aerian al României

Luni, un avion al guvernului ucrainean a ignorat Forțele Aeriene Ruse și a fost direcționat spre Balcani. Aeronava, operată de Kiev, un bimotor de stingere a incendiilor An-32 al Ministerului pentru Situații de Urgență, a efectuat un zbor fără precedent în timpul războiului. Aparatul de zbor a traversat spațiul aerian al Ungariei și a aterizat pe aerodromul Zagreb din Croația.

Armată

Inovații militare. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În timp ce avionul ucrainean zbura în apropierea graniței dintre Ucraina și Ungaria, coordonatorii operațiunilor aeriene ale NATO au mobilizat cel puțin trei avioane de luptă Typhoon ale Royal Air Force. Cele două aparate de zbor  britanice și cel ucrainean au fost la doar 50 de kilometri distanță unul față de celălalt. Lansate de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, cele două avioane britanice au accelerat la o viteză de peste 500 de noduri.

Alertă aeriană

Conform datelor open-source, avioanele de luptă britanice au avut indicativele RRR96661 și Ascot 963. Acestea au urmat ruta de zbor a unui avion civil Iran Airways, un Airbus A330-243. Aeronava avea indicativul de apel IRA772 și zbura pe o ruta regulată între Teheran și Hamburg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit, FlightAware, aparatul de zbor al Iranului a atins o altitudinea de aproximativ 11.500 de metri. Acesta a zburat fără incidente din Iran către Turcia, trecând prin Bulgaria, România și estul Ungariei.

dronă

sursa foto: Dreamstime

Avion al Iranului, interceptat în spațiul aerian al României

Pe lângă aparatul de zbor iranian, o dronă spion a fost detectată deasupra Mării Negre. Forțele Aeriene au efectuat l operațiune în teatrul de război ruso-ucrainean, luni.

Acestea au folosit o dronă de spionaj maritim Northrop Grumman MQ-4C Triton. În ultimii doi aji, Pentagonul a efectuat sute de zboruri peste Marea Neagră, folosind o versiune adaptată pentru operațiuni pe uscat a dronelor.