Avertismentul secretarului de stat al SUA: „China ar putea da arme Rusiei”. Beijingul acuză Washingtonul de „minciuni”

Avertismentul secretarului de stat al SUA: „China ar putea da arme Rusiei”. Beijingul acuză Washingtonul de „minciuni” Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA susțin că staul chinez ia în considerare furnizarea de arme și muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina - o afirmație negata cu fermitate de Beijing. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că firmele chineze oferă deja „sprijin” Rusiei, iar noi informații sugerează că Beijingul ar putea oferi „sprijin letal”.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a reiterat, joi, avertismentele Administraţiei Joseph Biden adresate Chinei, cerând Beijingului să nu furnizeze asistenţă militară Rusiei şi să nu faciliteze evitarea sancţiunilor internaţionale.

„Noi am transmis clar că furnizarea de sprijin material Rusiei sau oferirea de asistenţă de orice fel pentru evitarea sancţiunilor ar fi o preocupare gravă pentru noi. Şi, categoric, vom continua să transmitem clar Guvernului chinez, companiilor şi băncilor aflate în jurisdicţia sa care sunt regulile privind sancţiunile şi la ce consecinţe grave s-ar expune dacă le încalcă”, a declarat Janet Yellen, cu ocazia unei reuniuni a Grupului statelor dezvoltate şi emergente (G20), desfăşurată în India.

O astfel de escaladare ar însemna „consecințe grave” pentru China

Duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că Washingtonul are informaţii potrivit cărora China ar examina „posibilitatea de a furniza armament letal” Rusiei pentru războiul din Ucraina, avertizând că, în acest caz, ar apărea „o problemă gravă” în relaţiile dintre Beijing şi Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem preocupaţi de intenţia Chinei de a furniza Rusiei asistenţă militară letală. Urmărim atent situaţia”, a reiterat Blinken luni, în cursul unei vizite în Turcia. Beijingul a avertizat însă că nu va tolera presiunile Statelor Unite referitoare la relaţiile Chinei cu Rusia.

„Statele Unite, nu China, generează preocupări prin furnizarea de armament. Noi nu acceptăm ca Statele Unite să arate cu degetul asupra relaţiilor China-Rusia, cu atât mai puţin acţiunile de coerciţie sau presiunile”, a atras atenţia Wang Wenbin.

Beijingul a spus că afirmațiile sunt false și a acuzat Washingtonul că a răspândit minciuni

„Nu acceptăm arătarea cu degetul din partea Statelor Unite asupra relațiilor dintre China și Rusia, darămite constrângerea și presiunea”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, la o conferință de presă, întrebat despre acuzații.

China a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat echipament militar. Reamintim că președintele chinez Xi Jinping este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și încă nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia - dar a căutat să rămână neutru în conflict și a cerut pace, scrie BBC.