Avertisment pentru români! O nouă metodă de fraudă prin telefon. Nu răspundeți la aceste numere

Avertisment pentru români! O nouă metodă de fraudă prin telefon. Nu răspundeți la aceste numere Apel telefonic Sursa Foto: Arhiva EVZ

Experții de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă care vizează cetățenii prin intermediul telefonului.

Avertisment pentru români! O nouă metodă de fraudă prin telefon

Această tactică de fraudă implică utilizarea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a face apelul să pară că provine de la o instituție oficială, conform Playtech.

În aceste apeluri, infractorii se prezintă ca angajați ai DNSC și utilizează nume false pentru a câștiga încrederea victimelor. Ei susțin că își propun să asiste victimele în recuperarea sumelor de bani pierdute și solicită informații cu caracter personal precum numele complet, codul IBAN și ultimele șase cifre ale CNP-ului.

Ce anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică

DNSC a explicat că nu va efectua niciodată apeluri către utilizatori pentru a promite recuperarea unor sume pierdute și nici nu va solicita informații personale sensibile prin telefon. Instituția a subliniat importanța verificării autenticității oricărui apel primit de la o autoritate sau instituție, în special atunci când sunt solicitate date personale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania are super-radare care detectează folosirea telefonului. Ce amenzi se aplică. Sursă foto: Unsplash

Cum se poate preveni o astfel de fraudă

Pentru a evita să cădeți în aceste capcane, DNSC recomandă:

  • Autentificarea apelurilor prin intermediul unui canal de comunicare distinct.
  • Raportarea apelurilor suspecte către instituțiile impersonate.
  • Sesizarea băncii imediat dacă au fost furnizate datele cardului.
  • Depunerea unei plângeri la Poliție și notificarea DNSC în cazul unei fraude confirmate.
  • Distribuirea informațiilor despre aceste tentative de fraudă pentru a crește gradul de conștientizare.

Este crucial ca toți cetățenii să fie informați cu privire la aceste tactici de înșelăciune și să fie atenți în protejarea informațiilor lor personale. Transmiterea informațiilor despre aceste scheme de fraudă poate contribui la scăderea numărului de victime și la îmbunătățirea securității online și telefonice pentru toți.

Astfel de avertismente și sfaturi sunt esențiale pentru a menține un nivel înalt de securitate cibernetică și pentru a proteja cetățenii de infractorii care utilizează tehnologii avansate pentru a comite fraudă.