Prichindeii care nu aveau locuri în grădiniţe au acum la dispoziţie clădiri ridicate de autorităţile locale, la standarde europene, dar fără cadre didactice.
Copiii care vor merge la toamnă la grădiniţă vor avea parte de spaţii noi, realizate de primăriile de sector pe lângă vechile clădiri, în mansardele de deasupra unităţilor de învăţământ preşcolar sau în alte imobile, cumpărate de autorităţi.
Nu toţi vor avea însă şi educatoare calificate, în condiţiile în care la examenul de titularizare din 16 iulie, din cele 330 de posturi scoase la concurs au fost ocupate numai 214. Mai mult decât atât, pentru noile clădiri ridicate sau cumpărate de primării, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) nu au deocamdată cadre didactice. „Multe educatoare şi-au terminat studiile superioare şi au ocupat posturi în şcoli generale, pe salarii mai mari. Numai în sectorul 3 am aprobat ieri (marţi - n.r.) 110 posturi noi“, a declarat Sergiu Moga, inspector şcolar general adjunct la ISMB.
În această vară s-au înscris la grădiniţă 40.187 de copii, conform cifrelor ISMB. Astăzi este ultima zi în care părinţii mai pot depune dosarele. Deşi există numai 26.200 de locuri, în condiţiile în care se va suplimenta numărul de copii la grupă şi ţinând cont de spaţiile nou-create, cei mai mulţi prichindei care s-au înscris ar putea să aibă locuri şi să înceapă grădiniţa la 15 septembrie.
Sectorul 1. La sfârşitul anului 2007, începutul anului 2008, Primăria Sectorului 1 a achiziţionat trei imobile, care au fost transformate în grădiniţe. De asemenea, primăria va mai cumpăra patru clădiri, care vor aduce un plus de 370 de locuri, până la toamnă. Până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi lucrările de extindere la grădiniţele 50, 42, 146 şi 222. Sectorul 2. 18 clădiri noi de grădiniţe au fost construite în curtea altor instituţii de învăţământ preşcolar, după cum au precizat reprezentanţii Biroului de presă al sectorului. În noile grădiniţe sunt dormitoare separate, săli de mese separate şi încăperi spaţioase.
Sectorul 3. Primăria a extins 16 corpuri de clădire, pe lângă: Şcoala nr. 199, Şcoala nr. 112, Şcoala nr. 116, Grădiniţa nr. 255, Grupul Şcolar „Nichita Stănescu“, Liceul Teoretic „Dante Alighieri“, Şcoala nr. 196, Grădiniţa nr. 154, Grădiniţa nr. 187, Şcoala nr. 86, Grădiniţa nr. 38, Grădini- ţa nr. 161, Grădiniţa nr. 191, Grădiniţa nr. 232, Şcoala nr. 55 şi Şcoala nr. 81. Noile spaţii vor avea săli de gimnastică sau de festivităţi, săli de calculatoare şi echipamente de condiţionare a aerului - de tip split - în birouri şi în sala calculatoarelor. Sectorul 4. Copiii din sectorul 4 vor beneficia de 6 extensii ale grădiniţelor deja existente, dar care vor fi finalizate abia în anul şcolar 2009-2010, conform Biroului de presă.
Sectorul 5. Reprezentanţii primăriei nu au putut furniza datele privind noile clădiri de grădiniţe. Sectorul 6. Micuţii vor învăţa şi la mansardă, din această toamnă. Astfel, au fost realizate noi spaţii în grădiniţele 41, 87, 195, 209 şi 246. „S-au făcut dormitoare separate şi săli spaţioase“, a precizat Mariana Hoarţă, director executiv adjunct la Administraţia Şcolilor, sector 6.