Evenimentul Zilei > International > Australienii mor de căldură, la propriu
Australienii mor de căldură, la propriu

Australienii mor de căldură, la propriu

De o săptămână Australia se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Șapte persoane murit în această perioadă. Acestea s-au înecat. Foarte mulți australieni au ales să se crăcorească pe plaje.

Timp de şapte zile temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius. Cinci dintre victime s-au înecat în statul Victoria, în sud-estul ţării, între Ajunul Crăciunului şi ziua de sâmbătă. O persoană din Coreea de Sud s-a înecat de Crăciun în cursul unei sesiuni de scufundări într-un lac din statul Noul Wales de Sud, iar un bărbat a decedat în timp ce făcea surf în zona Sunshine Coast din statul Queensland, arată Reuters, citată de Agerpres. Pe de altă parte, în zonele din centrul continentului, temperatura a fost atât de ridicată încât pompele de benzină nu au mai putu fi folosite, carburantul nemaicurgând prin aparate.
"În următoarele zile, căldura se va contracta în interiorul continentului, însă va reveni de miercuri", a declarat Jonathan How de la Biroul de Meteorologie australian. Căldura exagerată e așteptată inclusiv în Sydney. Decembrie este prima lună a verii aici. În cea mai caldă zi s-au înregistrat aproape 50 de grade Celsius. Meteorologii avertizează că un sistem de joasă presiune s-a format în larg la nord de Queensland, existând un risc moderat ca acesta să se dezvolte într-un ciclon, de anul nou, arată sursele citate.