Atentatul din Burgas: Ministrul israelian al Turismului îi încurajează pe israelieni să continue să călătorească

Atentatul din Burgas: Ministrul israelian al Turismului îi încurajează pe israelieni să continue să călătorească

Poliţia bulgară ia în considerare posibilitatea unui al doilea suspect în atacul cu bombă din Burgas, în care au fost ucişi cinci turişti israelieni şiun şofer bulgar, relatează Novinite, citând presa locală.

UPDATE: Ministrul israelian al turismului, Stas Misezhnikov, vine, mâine, în Bulgaria, în încercarea de a menţine legăturile în domeniu, după atentatul de miercuri. Misezhnikov se va întâlni cu premierul bulgar Boiko Borisov şi preşedintele Rosen Plevneliev, şi va participa la o ceremonie în memoria victimelor, la locul atentatului. "Terorismul nu va afecta vieţile noastre şi nu va opri aspiraţiile noastre", a declarat Misezhnikov. El a încurajat publicul să continue să călătorească, în contextul în care este important să se întâlnească cu oameni din alte ţări şi să viziteze diferite culturi, şi a afirmat că "turismul este o punte către pace".

"'Atunci când terorismul a lovit Israelul în trecut, lumea a avertizat împotriva călătoriilor în Israel. Reacţia noastră a fost clară: terorismul criminal nu cunoaşte graniţe şi nu face diferenţa între sângele oamenilor", a precizat oficialul israelian. Circa 140.000 de israelieni au vizitat Bulgaria în 2011, în timp ce aproximativ 8.000 bulgari au vizitat Israelul anul trecut. Suspectul, ajutat de doi complici Anchetatorii au stabilit că bomba a fost detonată de un bărbat suprins de camerele de supraveghere ale aeroportului, cu circa o oră înainte de atacul ce a avut loc la Aeroportul Internaţional din Burgas. Surse citate de ziarul Standard au declarat că acesta ar fi fost, însă, ajutat de alţi doi bărbaţi, care se aflau la aeroport în momentul atacului terorist.

Primul complice se pare că a acţionat ca o protecţie pentru atacator şi era gata să-l înlocuiască la nevoie. Al doilea urma să-i împuşte pe ceilalţi doi, în cazul în care aceştia ar fi fost arestaţi de poliţişti sau s-ar fi speriat şi ar fi decis să abandoneze planul, spun sursele citate. Noile ipoteze, după autopsie La televiziunea publică BNT, dr. Galina Mileva a făcut o descriere a acestui kamikaze, diferită de cea a suspectului care a încercat în zadar să închirieze o maşină în ajunul atentatului de pe aeroportul Burgas. Potrivit martorilor, acest bărbat avea capul aproape ras, tenul închis şi avea aerul "unui arab". În ceea ce-l priveşte pe kamikaze, acesta avea tenul alb, ochi strălucitori, păr şaten, foarte gros. Oasele capului sau fost rupte de explozie, a precizat dr Mileva. Ancheta continuă Ministrul bulgar de interne a anunţat identificarea explozibilului utilizat în atentat: trei kilograme de trolit, un material exploziv cu utilizare militară fabricat cu trinitrotoluen (TNT), frecvent utilizat de diferite mişcări.

Ne puteți urmări și pe Google News

În atentatul de miercuri cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar de autocar au murit, împreună cu atentatorul sinucigaş, peste 30 de israelieni fiind răniţi, unii se află în stare gravă la spital. Israelul spune că Iranul sau gruparea militantă Hezbollah se află în spatele atacului, o acuzaţie ce creşte tensiunile între Israel şi Teheran, dar Iranul a respins acuzaţiile israelienilor.

Anchetatorii bulgari încearcă încă să-l identifice pe autorul atentatului.