„Atacarea Iranului ar fi un gest nebunesc. Întreaga regiune ar exploda, iar iranienii ar începe imediat să construiască bomba nucleară şi ar fi siguri de susţinerea întregii lumi islamice', a estimat ElBaradei.

Israelul şi Occidentul suspectează Iranul, al cărui preşedinte este inamicul declarat al statului evreu şi un negaţionist notoriu al Holocaustului, că încearcă să se doteze cu arma atomică. Potrivit şefului serviciului de informaţii al armatei israeliene, generalul Amos Yadlin, Iranul este “foarte aproape” de obţinerea capacităţilor nucleare militare.

Teheranul dezminte însă varianta, susţinând că programul său nuclear are obiective exclusiv civile. Până în prezent, Consiliul de Securitate al ONU a impus, în trei rânduri, sancţiuni asupra Iranului, ca reacţie la refuzul Teheranului de a opri activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Afirmaţiile lui ElBaradei, care se retrage din fruntea AIEA în noiembrie, intervin în condiţiile în care Israelul ia în calcul o lovitură preventivă împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. “Îi sfătuiesc pe negociatorii iranieni: nu refuzaţi mâna pe care v-o întinde Obama”, a mai declarat oficialul Naţiunilor Unite.