UPDATE 10.30. La Forumul economic de la Davos, se vor reuni 2.600 de personalităţi, mai mult ca niciodată, notează cotidianul austriac Der Standard. Potrivit iniţiatorului acestor reuniuni anuale, Klaus Schwab, "cu cât mai rea este situaţia economică, cu atât mai mare este afluxul de participanţi". "Criza financiară nu ne-a învăţat nimic", mai constată economistul.

În condiţiile în care până şi Klaus Schwab se poziţionează acum ca un critic al capitalismului, nu este de mirare că tradiţionalul marş al antiglobaliştilor a fost anulat în acest an, chiar dacă unii activişti intenţionează să ridice un orăşel din corturi-iglu de gheaţă. Sloganul lansat de Schwab pentru această cea mai importantă reuniune a elitei economice mondiale sună astfel: "Capitalismul în vechea sa formă nu mai corespunde lumii actuale. Să căutăm soluţii!".

Comisia UE vrea să folosească Forumul de la Davos ca pe un cadru în care să poată discuta cu reprezentanţi ai băncilor şi cu politicieni schema sa cu ajutorul căreia intenţionează să-şi amplifice controlul asupra marilor bănci. Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat într-un interviu că analizează posibilitatea implementării unei reglementări mai drastice a salariilor şi primelor pentru bancheri.

La fel ca în anii precedenţi, o mare atenţie va fi acordată la Davos discuţiilor despre criza din Europa.

Topcom, Facebook-ul liderilor mondiali

Pentru ca marii acestei lumi să poată ţine legătura şi după reuniunea de la Davos, omul de afaceri indian Vivek Ranadivé va inaugura în cadrul reuniunii un "Facebook pentru liderii mondiali", denumit Topcom, adaugă Der Standard.
Potrivit organizatorilor, pe lista de invitaţi din acest an figurează din partea Franţei premierul François Fillon, ministrul de externe Alain Juppé, numărul unu al UMP, Jean-François Copé, şi ministrul economiei François Baroin, relatează AFP.

Printre şefii de stat şi de guvern care vor participa la Forum se numără, în afară de Angela Merkel, preşedintele israelian Shimon Peres, preşedintele Mexicului Felipe Calderon, premierul britanic David Cameron şi ministrul american al trezoreriei, Timothy Geithner.

Instituţiile internaţionale vor fi şi ele reprezentate, anunţându-şi prezenţa directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, directorul OMC Pascal Lamy şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Dezvoltarea noilor modele, obiectivul Forumului în 2012

Fondată în 1971 de către profesorul de economie Klaus Schwab, în vârstă de 73 de ani, reuniunea anuală în mica staţiune alpină din Davos are în acest an drept obiectiv "dezvoltarea de noi modele". Tema discuţiilor va fi ieşirea din actuala criză economică.

Peste 2.500 de oameni de afaceri, politicieni, membri ai unor ONG-uri sau oameni de ştiinţă şi sute de jurnalişti din întreaga lume au luat parte în fiecare an la Forumul de la Davos, în pofida costurilor mari de participare. Pentru 1.000 cele mai mari companii din lume, clasate de revista Fortune în funcţie de cifra de afaceri, contribuţia anuală la Forumul de la Davos este 42.500 de franci elveţieni (aproximativ 35.000 de euro).