Evenimentul Zilei > Actualitate > Asistenta de la Maternitatea Giuleşti vrea să împartă povara cu sistemul
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti vrea să împartă povara cu sistemul

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti vrea să împartă povara cu sistemul

Florentina Cârstea va petrece 29 de zile după gratii. Ea susţine că şi sistemul sanitar are partea lui de vină.

Asistenta Florentina Cârstea, cea care trebuia să-i aibă în grijă pe bebeluşii prematuri de la Maternitatea Giuleşti, îşi va petrece următoarele 29 de zile după gratii. Aşa au decis ieri magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 din Capitală. Ea fusese reţinută luni de procurori, sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Pe 16 august, seara, femeia ar fi părăsit secţia de Terapie Intensivă pentru 12 minute. În acest timp, în salon a izbucnit un incendiu, în urma căruia cinci copii au murit, iar şase au fost grav răniţi. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

"A avut o atitudine de sfidare a obligaţiilor"

În referatul întocmit de procurori sunt detaliate faptele care au dus la tragedie. Astfel, la ora 18.24, Florentina Cârstea ar fi părăsit salonul de Terapie Intensivă şi ar fi intrat în cel de cezariene, acolo unde se afla o altă asistentă, Daniela Mihăescu.

"Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Florea Clemenţa (în acest interval de timp martora Mihăescu Daniela părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Florea Clemenţa, incendiul a fost constatat de către martora Burlacu Maria, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în referat. Concluzia anchetatorilor: "A avut o atitudine de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale, ce a culminat cu absenţa nejustificată".

"Un sistem bolnăvicios"

Cea mai mare parte din vină pentru ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti o poartă sistemul medical românesc, susţine, de partea cealaltă, avocata asistentei, Simona Luciana Pârvu. "Un sistem bolnăvicios, în care o asistentă are în grijă două saloane", aşa cum l-a caracterizat apărătorul.

Potrivit avocatei, asistenta intenţiona să meargă la toaletă. Pe drum, ea a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colegă s-o înlocuiască. Acea colegă i-a cerut însă să rămână în acel salon, pentru că ea trebuia să asiste la o naştere. Situaţia a devenit astfel "oarecum imposibilă", iar Florentina Cârstea a rămas în salonul de cezariene.

În ancheta procurorilor ar putea fi puse sub acuzare şi alte persoane, cu atât mai mult cu cât aceştia au descoperit că firma care a montat aparatul de aer condiţionat de la care a pornit incendiul nu avea un contract cu maternitatea.

"Probabil, nici nu ar fi avut cu cine să semneze un astfel de contract atâta vreme cât echipa managerială a spitalului nu avea, la rândul ei, niciun contract cu ministerul sau cu primăria", au arătat surse judiciare.

"Florentina Cârstea era o persoană exemplară, de aceea a fost propusă pentru conducerea secţiei."

SIMONA LUCIANA PÂRVU, avocata Florentinei Cârstea

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: