În locul unui magazin de haine s-a deschis o galerie cu durată de viaţă limitată. „Atelierul“ respiră aer din centrul Capitalei până la sfârşitul lunii.
Jeanşii au fost înlocuiţi cu tablouri cu îngeri fumători, iar vânzătorii de ţoale - cu artişti plini de idei. Magazinul Kenvelo, de la Universitate, a dispărut din peisajul bucureştean. În locul rafturilor pline cu haine şi accesorii a „răsărit“, la sfârşitul lunii trecute, o galerie de artă contemporană - „Atelier în Tranziţie“. Între două contracte de închiriere, proprietarul spaţiului de lângă Librăria Eminescu le-a făcut o surpriză artiştilor din Capitală: le-a dat „spaţiu de joacă“ timp de o lună.
„Atelier în Tranziţie“ s-a născut dintr-o întâmplare fericită şi va fi loc de „prestaţii“ live pentru câteva zeci de artişti. Galeria va fi de găsit şi de vizitat pe Bd. Regina Elisabeta, nr. 16, până la sfârşitul acestei luni. Grafică, pictură, modă şi muzică Cum intri, în stânga, dai cu ochii de jurnalul „Atelierului“. Atârnate de perete, stau rânduri cu vorbe despre activitatea din galerie, ordonate pe zile. Peste tot în jur sunt lucrări de grafică şi picturi de mari dimensiuni, cu imagini pline de haz şi ironie. Oglinzile de la magazinul cu haine au rămas în picioare, o parte din pereţi sunt vopsiţi în culori tari şi foarte tari, iar în mijlocul atelierului cu artă, sub un candelabru fistichiu, zac o masă şi câteva scaune, care-şi aşteaptă clienţii la discuţii.
„Vinovaţi“ de apariţia galeriei cu durată de viaţă limitată sunt patru artişti: Judit şi Mihai Balko, Francisc Chiuariu şi Constantin Cioc. „Spaţiul va găzdui tot soiul de lucrări până la sfârşitul lunii. Până acum am avut invitaţi 17 artişti şi mai urmează vreo 30 până la final, plus prezentări de modă şi concerte“, spune Judit Balko. „Proiectul nostru este unul interactiv, lumea poate veni să-i vadă pe artişti la lucru, ne poate da idei pe care noi să le transformăm în artă, poate veni cu lucrări personale, pe care să le expunem aici. Locul este foarte bun, intră foarte mulţi tineri să vadă ce am mai pus pe pereţi“, adaugă artista.
Ideea de expoziţie de tranziţie este destul de nouă în România. După expirarea perioadei de găzduire la Universitate, artiştii vor căuta alte spaţii aflate în tranziţie, între doi proprietari sau locatari. Până atunci, cine vrea să vadă cum se transformă o idee în operă de artă este aşteptat la „Atelier“ în fiecare zi, între orele 10.00 şi 22.00.
DE VÅNZARE. Pentru cei interesaţi, lucrările artiştilor de la „atelier“ pot fi luate acasă