Dezvaluirea a fost facuta pentru cotidianul „Le Monde” de Seif el-Islam Ghaddafi, fiul presedintelui libian, Muammar Ghaddafi. Infirmierele si medicul, condamnati la moarte pentru contaminarea cu HIV a peste 400 de copii libieni, au fost extradati in Bulgaria pe 24 iulie si pusi imediat in libertate de presedintele Gheorghi Parvanov, care i-a gratiat.

Pe 25 iulie, Muammar Ghaddafi si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, semnau la Tripoli memorandumul asupra unui proiect de furnizare catre Libia a unui reactor nuclear civil, care sa permita desalinizarea apei de mare. Insa nu aceasta intelegere a fost decisiva pentru soarta cadrelor medicale, ci „afacerea militara”, a declarat Seif el-Islam Ghaddafi.

Pe langa exercitii militare comune, afacerea presupune livrarea de rachete antitanc Milan, in valoare de 100 de milioane de euro, precum si un proiect referitor la fabricarea de arme si echipamente militare, a dezvaluit fiul lui Muammar Ghaddafi. „Stiti ca acesta este primul acord privind furnizarea de arme de catre o tara occidentala Libiei?”, i-a intrebat Seif el-Islam Ghaddafi pe jurnalistii de la „Le Monde”.

Referitor la tratativele cu Marea Britanie, el a precizat ca discutiile au vizat extradarea fostului agent libian Abdel Basset Ali Al-Megrahi, incarcerat in Marea Britanie pentru implicare in atentatul de la Lockerbie (Scotia), din 1988, soldat cu 270 de morti. „In curand vom avea un acord de extradare cu Regatul Unit. Oamenii nostri au fost la Londra acum o luna”, a mai spus fiul liderului de la Tripoli.