Arma fiscala secreta a Sofiei

Arma fiscala secreta a Sofiei

Cota unica de impozitare de 10% poate functiona ca un magnet pentru investitori.

Parlamentul bulgar a adoptat vineri cota unica de impozitare de 10%, atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru profiturile companiilor. Taxa, care va avea cel mai mic nivel din Europa si printre cele mai reduse din lume, va intra in vigoare in 2008.

„Este o masura care incurajeaza investitiile, aduce transparenta in sistemul de colectare a taxelor si determina o crestere economica ulterioara. Insa, nu trebuie sa ne temem acum ca investitorii vor ocoli Romania si se vor duce in Bulgaria, deoarece acestia tin cont de mai multi factori: riscul de tara, nivelul de dezvoltare a infrastructurii sau marimea economiei”, a declarat, pentru EVZ, analistul Laurian Lungu, de la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Dincolo de fiscalitate, un alt aspect foarte important pe care investitorii il iau in calcul, conform opiniei analistului, il reprezinta costurile cu angajatii. Din pacate, Romania, desi are un sistem unic de impozitare avantajos, cu o cota unica de impozitare de 16%, are costuri suplimentare (n.r. - pensii, somaj, asigurari) foarte ridicate si ocupa locul 13 in lume la sfarsitul lui 2006, conform unui raport intocmit de Banca Mondiala (BM). In Bulgaria, costurile suplimentare cu angajatul sunt putin mai reduse decat in Romania, tara ocupand locul 21 in clasamentul amintit.

Trebuie precizat insa ca termenul „cota unica” se aplica numai in cazurile in care taxa este aceeasi atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru profiturile companiilor. Exista tari care intra in „clubul cotei unice”, insa au procente diferite de impozitare pentru categorii diferite de contribuabili.

CONTROVERSE

Cota unica, pentru unii - muma, pentru altii - ciuma Amendamentul propus de guvernul bulgar a atras dezbateri tensionate in cadrul legislativului de la Sofia. Unii parlamentari cred ca noul sistem de impozitare va incuraja si mai mult inegalitatea sociala, iar altii sustin ca oligarhii si oamenii bogati sunt constransi astfel sa plateasca taxele. Alte voci spun ca in noul sistem bogatii platesc mai putin la buget. Bulgaria are in acest moment o economie subterana foarte dezvoltata, estimata la 30%-40%. „Cota unica de impozitare poate avea si efecte negative. Succesul depinde de structura economiei unei tari. Unul dintre pericole este acela ca bugetul sa nu reuseasca sa stranga suficienti bani pentru a acoperi cheltuielile”, a adaugat Laurian Lungu.

ESTONIA Poveste de succes Estonia este prima tara care a introdus cota unica de impozitare de 26% in 1994, procent identic atat pentru venituri, cat si pentru profituri. Artizanul acestei masuri este fostul premier estonian Mart Laar. „Cand am introdus taxa unica in Estonia, am terminat in aceasta tara cu gandirea comunista. Cota unica de impozitare a devenit un succes urias, si exemplul a fost urmat de multe alte tari.

Exista discutii active pe aceasta tema in tari precum SUA, Marea Britanie, Danemarca sau Finlanda. Politicienii spun: aceasta masura merge in unele tari, insa nu si in a mea. Nu este asa. Libertatea merge oriunde, trebuie doar sa o acceptam”, scria pe blogul sau Maart, in ianuarie 2007. De curand, Estonia a coborat taxa la un nivel de 22% si se intentioneaza ca, pana in 2011, sa ajunga la un nivel de 18%. Principalul efect al acestei masuri este faptul ca bugetul Estoniei a inregistrat surplusuri in fiecare din ultimii cinci ani.

ROMANIA Pro si contra Si in Romania, introducerea cotei unice de impozitare a dat nastere mai multor reactii. In Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, din octombrie 2006, s-a prezentat raportul mondial privind investitiile straine directe, la numai un an de la introducerea cotei unice in Romania. Aici s-a aratat faptul ca taxa unica a urcat tara noastra cu 7 locuri in topul atractivitatii pentru investitii.

Romania ocupa atunci locul 24, din 141, dupa indicele de performanta al investitiilor straine directe, iar cresterea acestui indicator a fost determinata de introducerea cotei unice de impozitare, de 16%. Si la noi, cu precadere vocile venite din partea stanga a spectrului politic au spus ca acest sistem de taxare este mana cereasca pentru cei avuti si o corvoada pentru oamenii cu venituri mici si medii. La inceputul lui 2007, reprezentantii Fondului Monetar International au recomandat guvernului sa majoreze nivelul cotei unice.

Ne puteți urmări și pe Google News