Scandalul amplasării statuii cu sânii prea mari capătă noi cote. Nemulțumirea s-a iscat în jurul statuii Arethiei Tătărescu, dată jos de pe soclu pe motiv că avea bustul prea mare. Un profesor din Târgu Jiu i-a denunțat la Parchet pe cei care au dat jos lucrarea. Potrivit dascălului, legea nu ar fi fost respectată. Corpul de Control al Ministerului Culturii face verificări în acest caz, informează Digi 24.

Statuile fostului premier al României, Gheorghe Tătărescu, şi soţiei sale, Arethia, au fost puse pe socluri în urmă cu aproape şapte ani. Anul trecut, cele două busturi au fost îndepărtate după ce Ministerul Culturii a ajuns la concluzia că nu ar avea nimic în comun cu personalităţile istorice. Oficialii s-au referit în special la statuia Arethiei, care avea bustul prea generos în concepţia artistului care a creat-o.

Chiar dacă statuile nu au mai fost acceptate la Târgu Jiu, acestea au fost amplasate la 50 de kilometri distanţă, la marginea judeţului, lângă Casa Memorială Tudor Vladimirescu, la restaurarea căreia a contribuit şi Arethia Tătărescu în urmă cu mai bine de 80 de ani.

Profesorul care a făcut denunțul se numește Cosmin: „Au fost abateri de legalitate şi regularitate conform notei de constatare a Curţii de Conturi a României, cheltuielile pentru bustul Arethia Tătărescu s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, nu au primit aviz de amplasare aici, s-au gândit că trebuie să găsească un aviz amplasare la Vladimir.”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Miruna Prejbeanu, a declarat că „poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice desfăşoară cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu care privesc amplasarea unor opere de artă pe domeniul public.”

Directorul muzeului va trebui să dea câteva explicații. Acesta a decis mutarea statuilor după ce Curtea de Conturi a constatat că ar trebui să dea din buzunar cei 45.000 de lei cheltuiţi pentru bustul Arethiei Tătărescu.

„O să mă prezint la organele de anchetă, o să reprezint dosarul cu strămutarea celor două busturi cu pricina datorită cărora s-a făcut atâta vâlvă.”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Autorităţile vor să ridice acum un nou monument închinat soţilor Tătărescu.