Aranjează masa cu stil!

Aranjează masa cu stil!

Designerii susţin că decorarea mesei poate fi un antidot împotriva stresului şi un mod de a te binedispune.

Indiferent că este vorba despre o petrecere de 8 Martie sau una prilejuită de altă sărbătoare, sau doar despre o duminică în familie, decorarea mesei este la fel de importantă ca şi mâncarea propriu-zisă. „Uneori lucrurile simple, precum aranjarea mesei, te pot ajuta să te relaxezi şi să dai frâu liber creativităţ ii“, este de părere designerul de interioare Toni Anastasiei.

La zi de sărbătoare, mai spun experţ ii în decoraţiuni, accesoriile, vesela şi tacâmurile trebuie să fie speciale.

„Mesele festive se potrivesc doar cu cristaluri, porţelanuri, ţesături sofisticate. Se pot adăuga un sfeşnic cu lumânări, fructiere, câteva crenguţe sau pietre decorative, inele pentru şerveţelele din pânză, petale de flori“, recomandă Toni Anastasiei.

Alb pentru festivităţi

Alegeri bune sunt ceramica sau porţelanul, de culoare albă, cu mici modele aurii sau argintii. „Culoarea meselor festive este albul. Combinat cu roşu sau alte culori puternice, creează un efect vizual de impact“, spune Laurenţia Onea, communication & interior design manager al magazinului IKEA.

Cele mai potrivite pahare pentru ocazii sunt cele de şampanie, vin sau cocktail, care au cupa mare, simple sau cu model.

Şerveţelele ar trebui să fie din materiale naturale, precum bumbacul şi inul, nu din hârtie. De asemenea, sfeş- nicele din inox şi metal ar trebui să-şi găsească locul pe mesele de sărbătoare.

Şi scaunele pot fi accesorizate, cu huse textile, în acelaşi registru cromatic ca şi aranjamentul mesei.

Coşuri din lemn cioplit şi solniţe din ceramică

Designerul Diana Borundel, profesor la Şcoala de Arte din Bucureşti, spune că pâinea şi sarea trebuie aranjate primele deoarece reprezintă „simboluri vechi ale bunăstării“. Ea recomandă, pentru pâine, folosirea coşurilor din lemn cioplit sau a celor împletite, iar pentru sare - solniţe din ceramică sau inox. Este importantă şi forma mesei, specialiştii preferând mesele pătrate şi rotunde, care „aduc armonie, stabilitate şi echilibru“.

Contează mult şi locul în care se ia masa. Dacă zi de zi se poate mânca în bucătărie, pentru festivităţi se va folosi, obligatoriu, livingul. „Masa trebuie aranjată în funcţie de decoraţiunile din încăpere.

De exemplu, dintr-o cameră decorată în stil rustic, vânătoresc, nu ar trebui să lipsească vesela din lut şi lemn“, mai spune Diana Borundel.

Ne puteți urmări și pe Google News