Evenimentul Zilei > Actualitate > Arafat spune lucrurilor pe nume. Radiografia unei țări în care se ignoră regulile
Arafat spune lucrurilor pe nume. Radiografia unei țări în care se ignoră regulile

Arafat spune lucrurilor pe nume. Radiografia unei țări în care se ignoră regulile

Dacă populația ar respecta regulile de siguranță sanitară impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus, nu ar exista motive de neliniște. Însă situația este pe cale să scape de sub control.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că în cazul în care cetățenii vor continua să ignore regulile și vor da crezare mesajelor care pun la îndoială existența noului coronavirus, atunci există riscul ca situația să scape de sub control și să crească numărul de îmbolnăviri.

El a precizat că specialiștii s-au așteptat la creșterea numărului de cazuri după începerea relaxărilor, dar populația trebuie să respecte regulile de distanțare socială și măsurile de protecție precum purtarea măștii.

„La ce vedem în acest moment, creșterea numărului, apariția unor focare, plus bineînțeles creșterea numărului de cazuri din secțiile de terapie intensivă, normal că aceste lucruri sunt îngrijorătoare și modul în care putem să prevenim ca acest lucru să se perpetueze este implicarea populației în respectarea regulilor”, a precizat Raed Arafat.

El a subliniat că în cazul în care sunt ignorate recomandările autorităților și sunt promovate campanii care încurajează la încălcarea regulilor, riscul este ca situația să scape de sub control, iar numărul îmbolnăvirilor să crească într-un mod exponential.

„Deci, la acest moment, totul depinde de fiecare dintre noi, să respectăm regulile. Nu există restricții, după cum vedeți, adică au rămas câteva. Majoritatea lucrurilor s-au relaxat, dar de la început am zis că relaxarea trebuie compensată cu măsurile de prevenire. Nu respectăm măsurile de prevenire, atunci relaxarea poate să aibă un impact prin a crește numărul cazurilor și, mai ales, impactul asupra sistemului sanitar”, a mai spus șeful DSU.

În același context, Arafat a insistat pe respectarea regulilor și a îndemnat cetățenii să le atragă atenția, „politicos”, celor care nu respectă regulile de siguranță sanitară.

„Trebuie să se respecte aceste reguli. În mijloacele de transport în comun, dacă o persoană nu respectă, în mod politicos trebuie atrasă atenția ei, să respecte regulile și să poarte mască. Nu trebuie să fie lăsată să urce în transportul public în comun o persoană fără să aibă mască, și să fie purtată corect, nu pe bărbie, trebuie să acopere nasul și gura”, a insistat Raed Arafat.

El a precizat că regulile sunt simple care nu necesită o instruire specială dar asigură protecția celor care le respectă dar și a celorlalți, conform unui interviu acordat B1TV.

Studiu șocant! Coronavirusul a făcut ravagii în rândul celor lipsiți de educație

Ultimele statistici ale morții. Bilanțul negru al pandemiei la nivel mondial

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: