Porsche Leasing a lansat primul leasing auto in franci elvetieni de pe piata romaneasca. Leasingul in moneda elvetiana, ca si creditele oferite de banci in aceasta deviza, este mai ieftin decat cel in euro. Dobanda efectiva practicata de societatea de leasing la finantarile in franci este cu circa un punct procentual mai mica decat cea practicata la euro. Dobanda nominala la leasingul in franci elvetieni este de 6,68%. Dobanda este fixa, nu variaza in functie de dobanzile practicate pe pietele interbancare.

Finantarile in franci pot fi contractate pe perioade intre un an si sase ani. Avansul minim este de 15%, iar valoarea reziduala ajunge la cel mult 20%. Anul trecut, in primavara, Porsche Bank, membra a aceluiasi grup financiar, lansa pe piata autohtona creditul in franci elvetieni.

De ce impuscam francul

Creditele in franci au intrat pe piata romaneasca in aprilie 2006, fiind lansate de OTP Bank. Moneda elvetiana a prins la romani datorita dobanzilor mai mici decat cele percepute la lei sau la euro. Din aceasta cauza, in prezent opt banci de pe piata autohtona ofera imprumuturi in franci elvetieni.

Dobanzile nominale cu care bancile vand produsele de creditare in franci elvetieni sunt cu cel putin un punct procentual mai mici decat cele practicate la imprumuturile in euro. In cazul unora dintre banci, diferenta ajunge si la doua puncte procentuale.

De cele mai multe ori, dobanzile care sporesc vanzarile de produse oferite in franci sunt fixe in primul an de creditare, urmand ca din cel de-al doilea an acestea sa fie variabile, adica mai mari. Intre timp, Banca Centrala a Elvetiei mareste dobanda, ceea ce se va traduce pentru cei care s-au imprumutat in franci prin suportarea unor costuri aferente creditelor.

Acesta este unul dintre riscurile asociate contractarii de finantari in alta moneda decat cea in care sunt obtinute veniturile. Spre deosebire de creditele contractate in franci, la finantarile in sistem leasing acest risc nu apare: dobanda practicata la franci este fixa.

Plata ratelor la leasing se va realiza insa in lei. Chiar daca va avea de platit aceeasi suma in franci, exprimata in lei suma ar putea creste consistent daca leul se va deprecia in raport cu moneda europeana. Iar aceasta in conditiile in care rata de schimb euro-franc elvetian ramane constanta.

Daca, in acelasi timp, francul elvetian s-ar aprecia fata de moneda europeana, costurile suportate de romanii care ar avea de returnat datorii in franci ar fi si mai mari. In ultima perioada, francul s-a depreciat in raport cu leul deoarece moneda nationala s-a apreciat in raport cu euro.