Evenimentul Zilei > International > Antisemitism în Germania: A fost profanat un cimitir evreiesc
Antisemitism în Germania: A fost profanat un cimitir evreiesc

Antisemitism în Germania: A fost profanat un cimitir evreiesc

Poliţiştii au găsit „cagule şi vopsea spray” asupra a doi suspecţi care au fost reţinuţi pentru profanarea cimitirului evreiesc din Geilenkirchen dar eliberaţi a doua zi după o decizie a tribunalului local.

Doi bărbaţi au fost arestaţi ieri în Germania după ce au profanat un cimitir evreiesc în estul ţării, a anunţat poliţia. Cei doi au vârsta de 21 respectiv 33 de ani şi „sunt cunoscuţi de poliţie”, fără să se precizeze pentru ce anume fapte. Suspecţii au fost interpelaţi lângă cimitirul evreiesc din Geilenkirchen, a declarat poliţia din Aix-la-Chapelle.

Un martor a alertat anchetatorii după ce a văzut două persoane cu cagule şi îmbrăcaţi cu haine de culoare închisă dărâmând mai mult de 40 de pietre funerare şi vopsind cu culoare albastră pietrele în noaptea de duminică spre luni în jurul orei 3 locale. Poliţia a găsit asupra acestora cagule şi tuburi cu vopsea-spray, declarând că cei doi au fost eliberaţi totuşi, ieri, de către tribunalul local.

Angela Merkel promite o lege

Guvernul german a promis la sfîrşitul lui noiembrie că va introduce o lege care să permită mărirea sancţiunilor pentru infracţiuni privind acţiuni antisemite. Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să „combată mai eficient ura” după atacul sinagogii din Halle pe 9 octombrie, când au fost ucise 2 persoane în ziua celebrării sărbătorii ebraice Yom Kippur. Anul trecut actele antisemite s-au înmulţit cu aproape 20% faţă de 2017, potrivit statisticilor poliţiei. Mişcarea neonazistă este la originea unei mari părţi a acestor acte samavolnice, notează 20 Minutes.