Antireformă în Sănătate

Antireformă în Sănătate

LEGILE „MINISTRULUI FERRARI”. Decizia lui Ion Bazac de a schimba directorii care nu au studii medicale a stârnit proteste în spitale.

Ieri, angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au protestat faţă de schimbarea managerului pe motiv că acesta nu are studii în domeniu medical, iar în Capitală, la Spitalul de Copii „Marie Curie”, mulţi angajaţi nu sunt de acord cu scoaterea de pe post a actualului manager, de profesie avocat, care a făcut posibile numeroase proiecte pentru spital.

Fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a introdus în sănătate sistemul managerilor de spitale, spune că impunerea de profesori universitari în fruntea unităţilor medicale e în contradicţie cu tot ce se întâmplă în Europa.

„A făcut într-un an şi jumătate cât alţii în 20 de ani”

Peste 100 de medici, asistenţi medicali, dar şi personal auxiliar de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au ieşit ieri în stradă pentru a protesta vizavi de Ordonanţa de Guvern 69/2009, în urma căreia directorul Ioan Mureşan a fost demis. În actul normativ se arată că managerii spitalelor din centrele universitare trebuie să fie cadre universitare.

Angajaţii spitalului susţin că prin acest act normativ sănătatea se întoarce la „sistemul feudal”, în care boierul făcea legea. „Noi am mai prins vremurile în care spitalul era de condus de un profesor şi vă pot spune că era jale. Eram ca pe feudă, iar dacă nu făceam ce zicea profesorul eram aspru mustraţi”, a spus un medic. Maria Bizo, primvicepreşedinte al Sindicatului SANITAS Cluj, a declarat că directorul Ioan Mureşan a făcut pentru spital, în mandatul de un an şi jumătate, cât au făcut alţii timp de 20 de ani.

Şi în Bucureşti, la Spitalul de Copii „Marie Curie”, sunt nemulţumiri. Actualul manager, Daniel Buzatu, e de profesie avocat, iar legea dată de ministrul Ioan Bazac cere ca acesta să părăsească funcţia, în locul lui urmând să vină un cadru univesitar. „Este o mare pierdere pentru spital, pentru că a sprijinit multe proiecte şi a adus investiţii”, spun medici din spital. Nici managerul Daniel Buzatu nu înţelege de ce e schimbat, din moment ce la evaluările făcute de comisiile MS a avut punctaj maxim şi a economisit sume importante la buget. „Revenim la metode primitive”

„A aduce în fruntea spitalelor profesori universitari distruge tot ce s-a construit, e un act de antireformă. Revenim la aceleaşi metode primitive de conducere a spitalelor, iar în urmă rămâne haos”, comentează fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care admite faptul că la mijloc sunt „opţiuni politice”. Şi Nicolăescu a fost însă acuzat că ar fi numit managerii de spitale pe criterii politice. (A contribuit Mihai Şoica)

ACORD

Cele 40 de spitale cu datorii vor fi controlate

Comisii mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor efectua controale la circa 40 de spitale care au datorii la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. Decizia a fost luată ieri după întâlnirea dintre ministrul sănătăţii, Ion Bazac, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai furnizorilor de materiale sanitare şi producătorilor de medicamente.

Întâlnirea a avut loc după ce distribuitorii de medicamente au anunţat că sistează livrările către 50 la sută dintre farmacii şi spitale. „Nu mai primesc medicamente farmaciile care au datorii vechi de 120-150 de zile şi spitalele cu datorii mai vechi de şase luni”, a declarat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile. În plus, rămâne sistată aprovizionarea cu materiale sanitare a spitalelor judeţene din Craiova, Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi şi Botoşani.

Ne puteți urmări și pe Google News