„Antipa“ va deveni raiul muzeelor

„Antipa“ va deveni raiul muzeelor

Un an, atât îi trebuie Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ ca să se reinventeze.

Unul dintre cele mai vizitate muzee din ţară nu-şi poate primi publicul în următoarele 12 luni pentru ca, din 5 ianuarie 2010, să-l uimească.

Vizita la muzeul din Piaţa Victoriei nu va mai fi aşa cum a gândit-o doctorul Antipa în urmă cu 100 de ani. Exponatele vor fi integrate într-o scenografie spectaculoasă, mai ceva ca la teatru. Vizitatorul va afla mai multe detalii despre exponate butonând telecomanda şi va fi transferat în mediul de viaţă al vieţuitoarelor cu ajutorul unui spectacol de sunete şi lumini. Peisajul va fi completat de o cafenea şi mai multe saloane multimedia, iar în amfiteatrul muzeului se vor organiza concerte şi întâlniri cu publicul.

Cele două lucrări care se fac în paralel la „Antipa“ - cea de restaurare a faţadei clădirii şi cea de modernizare a expoziţiei - sunt finanţate de Ministerul Culturii.   Reinventarea costă 10 milioane de euro

Primii bani au fost deja livraţi, câte 600.000 de euro pentru fiecare lucrare. Numai proiectul de modernizare a expunerii permanente va costa 10 milioane de euro.

„Când vom redeschide uşile, vom fi cel mai modern muzeu din ţară. Vom transforma cu totul «Antipa»!“, spune Aurora Stănescu, şefa Secţiei Relaţii publice. O dată se va reface faţada clădirii, monument de arhitectură, după ce imobilul a fost deja consolidat, între 1996 şi 2005. Apoi, se va aduce la viaţă expunerea permanentă.

„Toate vitrinele se vor deschide, iar exponatele vor fi prezentate într-o scenografie care să-ţi dea senzaţia că trăieşti în habitatul respectiv. Fiecare sală va avea povestea ei, iar poveştile tuturor sălilor vor spune, la sfârşitul vizitei, povestea evoluţiei speciilor pe Pământ“, explică Stănescu lucrarea realizată împreună cu firma de arhitectură Artex, care a mai „revitalizat“ Muzeul Brukenthal şi Muzeul Naţional de Istorie a României. Nisip sub picioare şi o cafenea exotică

Din 2010, vizitatorul va putea decide unde se opreşte cu informaţia: vor fi animale deosebite, despre care poţi afla cum le cheamă, dar - cu ajutorul computerului de lângă ele - şi ce mănâncă sau ce structuri de dezvoltare au. „Fauna României va fi ceva foarte spectaculos: calci pe nisip la nivelul mării şi, încetul cu încetul, ajungi la munte. Vor fi plante adevărate, injectate cu o substanţă specială în aşa fel încât ele vor îngheţa şi nu- şi vor mai pierde culoarea şi consistenţa“, detaliază Stănescu.

În plus, muzeul va avea rampă de acces şi un lift pentru persoanele cu handicap, staţie de climatizare, o reţea electrică nouă, grupuri sanitare pe fiecare nivel, dar şi o cafenea (care va fi decorată cu plante şi animale exotice adevărate).   Şantierul s-a deschis la „Antipa“ pe 5 ianuarie. Acum s-a închis pentru câteva zile, cât se fac fotografiile pentru realizarea turului virtual (ce va fi disponibil, în două- trei săptămâni, pe www.antipa.ro).   Lucrările au început din amfiteatru, pentru ca o parte dintre exponatele mari să fie depozitate apoi aici. Multe dintre vieţuitoarele împăiate se vor plimba, anul acesta, prin ţară. Altele ar putea fi expuse în bănci, teatre, facultăţi, cămine studenţeşti. Pentru a nu dispărea din viaţa piticilor, în şcoli va continua programul „Întâlnirea de duminică“, în cadrul căruia se prezintă documentare şi experimente.   „NU SE UITĂ UŞOR“ 14.000 de vizitatori în fiecare lună

Muzeul „Antipa“ din actualul sediu a fost inaugurat pe 24 mai 1908, în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria. Atunci au fost deschise pentru vizitare 16 săli. Una dintre acestea cuprindea patru diorame biogeografice, printre primele realizate în lume, create de Grigore Antipa. Actualul patrimoniu al instituţiei cuprinde peste 2 milioane de piese: colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. „Antipa“ - al cărui slogan e „Nu se uită uşor“ (realizat de Leo Burnett pentru campania de relansare din 2004) - se află în primele cinci muzee ale ţării. Ultimele date statistice arată că, în 2007, muzeul a fost vizitat de 168.052 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News