Apropierea scadenţei pentru suma de 27 de milioane de euro plus TVA, care trebuie achitată pentru sezonul viitor al Ligii I la fotbal, a răcit relaţiile şi aşa precare dintre cele două companii. Afectată de criza financiară, Antena 1 a solicitat LPF micşorarea contractului, în timp ce RSC intenţionează să cumpere singură drepturile TV şi să-şi deschidă un canal propriu de sport, pentru a transmite partidele din campionatul intern.

Cluburile, devastate

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a confirmat pentru EVZ această variantă: „Cei de la Antenă au probleme şi ar vrea să renegocieze suma… Doresc o diminuare a sumei stabilite în contract, dar noi nu acceptăm aşa ceva. Am vorbit şi cu cei de la RCS, iar ei vor să continue contractul. Oricum, înţelegerea e încheiată cu RCS, nu cu Antena 1”. Lucrurile nu se schimbă prea mult pentru microbistul de rând dacă drepturile vor fi preluate în totalitate de RCS&RDS. Canalul de sport care ar urma să difuzeze partidele urmează să fie recepţionat doar de abonaţii companiei, la fel ca în cazul postului GSPTV.

Cel mai fericit caz este acela în care RCS ar alege să vândă o parte dintre opţiuni către alte posturi. TVR şi Telesport (post deţinut de trustul Realitatea-Caţavencu) şi-au anunţat deja interesul. În acest caz, consorţiul RCS – Antena 1 va pierde garanţia de opt milioane de euro depusă ca dovadă de seriozitate. Imposibilitatea achitării drepturilor de televizare ar aduce o mare parte dintre cluburile Ligii I în pragul falimentului. „Pentru FC Braşov, banii proveniţi din drepturile TV reprezintă aproximativ 50% din bugetul anual, adică enorm! Aceşti bani sunt vitali pentru toate echipele din Liga I.

Dacă deţinătorul drepturilor TV intră în imposibilitate de plată, vor fi probleme foarte mari pentru toate cluburile”, ne-a declarat ieri Dinu Gheorghe, preşedintele de la FC Braşov. „Sperăm să nu se micşoreze suma negociată iniţial. Dragomir să rezolve această problemă! El ne reprezintă interesele şi este foarte bine plătit pentru asta”, a sunat ultimatumul lui „Vamă”.

Mitică Dragomir susţine că nu va fi nicio problemă dacă actualul deţinător al drepturilor TV va rupe contractul: „În caz de neplată, vom organiza o licitaţie după 15 zile de la data scadentă. Avem deja două societăţi din Bucureşti şi una din Italia gata să plătească 27 de milioane pentru sezonul viitor!”. Cunoscând reputaţia şefului LPF, precum şi efectele crizei financiare, afirmaţia lui Dragomir pare a fi mai degrabă un bluf care să forţeze mâna v celor de la RDS.