Anotimpul strănuturilor

Anotimpul strănuturilor

Răcirea vremii a dus la creşterea numărului de răceli şi de pneumonii. Cei mai mulţi bolnavi sunt în Iaşi, Gorj şi Covasna.

Peste 60.000 de români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii şi pneumonii în ultima săptămână, cu 11,8% mai mult faţă de săptămâna precedentă, arată datele centralizate din toată ţara de Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile. În Iaşi, Gorj, Bihor, Arad, Suceava, Bistriţa-Năsăud sunt cei mai mulţi bolnavi. Specialiştii spun că numărul cazurilor nu este mare comparativ cu valorile estimate pentru această perioadă. Nu a fost confirmat încă niciun caz de gripă, motiv pentru care se recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Cum o răceală „tipică“ durează în jur de o săptămână, indiferent dacă este sau nu tratată, experţii fac o trecere în revistă a simptomelor care apar în cele şapte zile ale bolii. Copiii până în 4 ani, cei mai afectaţi Peste 47.000 de bolnavi au fost diagnosticaţi între 3 şi 9 decembrie cu infecţii respiratorii, iar alţi 15.000 cu pneumonii. Cele mai multe cazuri de infecţii respiratorii sunt în Iaşi, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Bihor, iar de pneumonie în Gorj, Iaşi, Suceava, Bihor, Arad. „Cifrele se situează sub valorile maxime aşteptate. În judeţele unde numărul îmbolnăvirilor este mai mare, cauza este probabil legată de faptul că sunt zone mai aglomerate“, comentează medicul Adriana Pistol, şefa Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile. Atât în cazul virozelor, cât şi al pneumoniilor, cel mai mare număr de îmbolnăviri este la copii mai mici de 4 ani. Peste 7% dintre copiii bolnavi au avut nevoie de internare în spital. Vaccinări antigripale, inclusiv în ianuarie Deocamdată nu a fost depistat niciun caz de gripă, cu toate că în 77 de cazuri au fost trimise probe către Institutul „Cantacuzino“. Toate probele testate au ieşit negative. „Recomandăm în continuare vaccinarea antigripală, inclusiv în luna ianuarie şi chiar în februarie, dacă nu apare gripa“, mai spune medicul Adiana Pistol. Ministerul Sănătăţii a cumpărat în jur de 3,7 milioane de doze de vaccin antigripal, din care au fost făcut aproape 2,5 milioane. ETAPE Cele şapte zile ale unei viroze respiratorii Se spune că atunci când tratezi o răceală durează şapte zile, când n-o tratezi, ţine o săptămână. Cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine au realizat o cercetare în care au stabilit paşii pe care ar trebui să-i urmeze o răceală „tipică“.

Ziua 1. Gâtul se înroşeşte şi începe să doară, nasul începe să curgă, bolnavul strănută şi are căile respiratorii blocate. Mai rar, se mai pot întâlni dureri de cap, tuse, răguşeală sau gât iritat. Febra este rară şi afectează doar 10% dintre persoanele răcite. Pe de altă parte, persoanele cu gripă au febră şi dureri în corp. Ziua 2. Strănutul începe să fie din ce în ce mai rar. Aşteptaţi-vă ca simptomele legate de răguşeală, tuşit şi nas înfundat să se agraveze. Este posibil să începeţi să aveţi frisoane. Dacă aţi avut în prima zi febră (foarte rară, totuşi), în această zi dispare. Ziua 3. Nasul începe să curgă mai tare, căile respiratorii sunt din ce în ce mai blocate, iar tusea şi răguşeala devin mai persistente. Pe de altă parte, gâtul începe să nu vă mai doară aşa tare. Strănutaţi din ce în ce mai rar. Aproximativ 30% dintre persoanele răcite este posibil să tuşească în această zi. Se ştie faptul că tusea este mai comună la cei cu gripă.

Ziua 4. Vă veţi simţi din ce în ce mai bine şi veţi putea respira din ce în ce mai uşor. Nasul începe să se desfunde.

Ziua 5. Numai una din 10 persoane răcite se mai plânge de gât umflat. Doar 20% dintre bolnavi mai strănută. Ziua 6. Cu excepţia tusei, toate celelalte simptome ar trebui să dispară. Doar 30% dintre cei răciţi mai „trag de nas“ şi doar 20% mai au probleme cu respiraţia. Strănutul este din ce în ce mai rar întâlnit. Ziua 7. După şapte zile, strănutul dispare. 90% dintre persoanele răcite nu ar mai trebui să aibă dureri în gât. Şi răguşeala ar fi trebuit să dispară la acest moment. Nici nasul nu ar mai trebui să curgă la aproximativ 75% dintre cei afectaţi de răceală.

Ne puteți urmări și pe Google News