Anihilarea rebelilor PKK, prioritate absolută

Anihilarea rebelilor PKK, prioritate absolută

Guvernul turc a promis că va face din lupta contra rebelilor kurzi o prioritate absolută, după atacul de vineri al separatiştilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în care şi-au pierdut viaţa 15 soldaţi turci şi cel puţin 23 de insurgenţi.

Separatiştii PKK au lansat un atac asupra unui post militar din oraşul Semdinli. Incursiunea rebelilor a fost dublată de tiruri de artilerie grea, provenind din nordul Irakului. Forţele turce au replicat, atacând poziţiile rebelilor kurzi cu tiruri de artilerie şi elicoptere militare. În urma atacului, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a convocat sâmbătă o reuniune de urgenţă a guvernului şi comandamentului militar. „Ne vom continua lupta împotriva terorismului în orice condiţii şi înaintea oricăror preocupări, printr-o cooperare eficientă între instituţiile statului, iar toate măsurile vor fi implementate cu determinare“, a anunţat ulterior guvernul de la Ankara, într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii. „Pierderile noastre au fost provocate în principal de tirurile de artilerie grea din nordul Irakului“, a spus generalul turc Metin Gurak.

De altfel, preşedintele turc Abdullah Gül a cerut autorităţilor irakiene, într-o convorbire telefonică avută sâmbătă seara cu omologul său irakian, Jalal Talabani, să facă tot posibilul pentru a preveni astfel de atacuri pe teritoriul Turciei.

Ne puteți urmări și pe Google News