Angela Merkel ţine Georgia la uşa NATO

Angela Merkel ţine Georgia la uşa NATO

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi seară, la Sankt Petersburg, că integritatea Georgiei nu este negociabilă, dar a apreciat drept prematură includerea fostei republici sovietice în Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO (MAP), transmite AFP.

Merkel a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, susţinută la finalul summitului anual ruso-german.

Statele occidentale continuă să denunţe recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două provincii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, unde vor rămâne aproape 8.000 de soldaţi ruşi, desfăşuraţi potrivit prevederilor acordurilor de cooperare semnate recent. Angela Merkel s-a declarat mulţumită de progresele înregistrate în aplicarea planului de pace în Georgia, prin desfăşurarea observatorilor europeni şi retragerea prevăzută pentru 10 octombrie a soldaţilor ruşi.

Cu toate acestea, discuţiile de la Geneva privind securitatea regională, programate pe 15 octombrie, vor fi „foarte dificile“, a avertizat cancelarul german. Merkel a insistat asupra continuării tratativelor cu Moscova, în ciuda oricăror „divergenţe“. Prima evaluare de sfârşit de an

La Sankt Petersburg, Angela Merkel a reiterat opoziţia Germaniei faţă de o intrare rapidă a Georgiei şi Ucrainei în NATO, spre satisfacţia Rusiei, care se opune extinderii Alianţei Nord- Atlantice în sfera sa istorică de influenţă. Includerea în MAP a acestor două ţări, fapt ce le-ar conferi oficial statutul de candidate la aderare, rămâne prematură, a spus Merkel.

Potrivit oficialului german, în decembrie, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO, se va face o primă evaluare a progreselor Ucrainei şi Georgiei, „nimic mai mult, nimic mai puţin“. Dmitri Medvedev şi „paguba minimă“ În conferinţa de presă comună, Dmitri Medvedev a preferat să pună accentul pe climatul de acalmie existent la două luni după conflictul cu Georgia. „Ar fi inexact să spunem că aceste elemente (violenţele din Caucaz - n.r.) nu au influenţat cooperarea noastră, dar paguba cauzată este minimă“, a opinat liderul de la Kremlin.

Întrevederea de la Sankt Petersburg dintre cei doi lideri a fost cea de-a cincea după alegerea lui Dmitri Medvedev în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse, în martie, dovadă a intensificării dialogului ruso-german şi a importanţei pe care Moscova o acordă relaţiilor cu guvernul de la Berlin. Germania rămâne cel mai mare partener comercial al Rusiei, volumul schimburilor comerciale urmând să atingă anul acesta 60 de miliarde de dolari, faţă de 52,8 miliarde de dolari în 2007, estimează economiştii de la Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News