Dacă nu depun în şase zile la casele de asigurări lista celor aflaţi în concediu medical, angajatorii riscă să le plătească doar ei.
Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) avertizează că angajatorii care nu depun la casele de asigurări de sănătate judeţene în termen de şase zile lista celor aflaţi în concediu medical vor plăti singuri indemnizaţia pentru toată perioada concediului.
„Riscul la care se supune angajatorul e de a suporta întreaga contravaloare a indemnizaţiei de care beneficiază angajatul lui pe perioada în care se afla în incapacitate temporară de muncă (inclusiv cea datorată de casa de asigurări de sănătate pentru perioada de concediu medical ce urmează celei de-a şasea zile)”, detalizează preşedintele CNAS, Nicolae Duţă.
Contestaţiile se pot depune în 30 de zile
Noua lege care reglementează concediile medicale a dus la amenzi-record pentru medici în ultimele săptămâni şi la anularea a 21 de concedii pentru că asiguraţii nu au fost găsiţi acasă. Cei care nu sunt găsiţi la domiciliu pot însă depune contestaţii.
„În urma verificării prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de aceştia se va încheia un proces-verbal, care poate fi contestat în termen de 30 de zile, la sediul plătitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a răspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrării contestaţiei”, spune preşedintele CNAS.
Potrivit legii, asiguraţii care merg la medic pentru a lua medical trebuie să prezinte adeverinţa de la anagajator din care să reiasă şi numărul de zile de medical din ultimul an. Există însă şi excepţii în cazurile de urgenţă medicochirurgicale sau în bolile contagioase.
NOUA LEGE
Când se refuză plata concediului
Sunt considerate refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor pentru concedii medicale următoarele situaţii:
- nu se face dovada calităţii de asigurat;
- neîndeplinirea stagiului complet de cotizare;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat certificatul;
- neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege (şase zile angajatori, spre exemplu);
- acordarea retroactivă a certificatelor;
- certificatele depăşesc duratele maxime prevăzute de lege;
- refuzul asiguraţilor aflaţi în medical să accepte efectuarea verificării la adresa de reşedinţă.
„Angajatorul riscă să suporte inclusiv suma datorată de asigurări.”, NICOLAE LUCIAN DUŢĂ, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
222 de amenzi, în valoare de 859.250 de lei, au fost date medicilor la ultimul control privind concediile medicale