Evenimentul Zilei > Justitie > Angajaţii MAI care se afla în misiune NATO în Afganistan vor avea aceeaşi diurnă ca militarii
Angajaţii MAI care se afla în misiune NATO în Afganistan vor avea aceeaşi diurnă ca militarii

Angajaţii MAI care se afla în misiune NATO în Afganistan vor avea aceeaşi diurnă ca militarii

La propunerea ministrului de Interne, Gabriel Oprea, Guvernul a adoptat, astăzi, prin Ordonanță, creşterea drepturilor de diurnă cuvenite pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care se află în misiune NATO în Afganistan.

 Ministrul Gabriel Oprea a cerut aceste modificări pentru că existau diferenţieri între drepturile cuvenite poliţiştilor şi cele ale cadrelor militare, în condiţiile în care ambele categorii de personal desfăşoară misiuni similare, în aceleaşi condiţii. Astfel, personalul militar beneficia de o diurnă zilnică de 90 de euro, iar polițiștii de o diurnă zilnică de 60 de dolari.

Ca urmare, în urma solicitării ministrului, prin Ordonanța aprobată, astăzi, personalul Ministerului Afacerilor Interne vor primi o diurnă de 90 de euro.

Ordonanța prevede asigurarea prin regularizare, a acestui nivel al drepturilor băneşti cuvenite pe întreaga perioadă a participării poliţiştilor la misiunile respective în anul 2015, atât pentru cei care continuă misiunea cât şi pentru cei care sunt înlocuiţi, asigurându-se eliminarea oricăror discriminări privind drepturile personalului care desfăşoară aceleaşi activităţi, în aceleaşi condiţii.

 Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia militar – strategică pentru participarea la viitoarea misiune NATO în Afganistan, post – 2014, Resolute Support Mission (RSM), potrivit căreia Ministerul Afacerilor Interne poate pune la dispoziţie pentru această misiune până la 50 jandarmi şi poliţişti.

În conformitate cu angajamentele asumate, în contextul operaţionalizării misiunii Resolute Support Mision în Afganistan, Ministerul Afacerilor Interne a dislocat personalul propriu în Afganistan începând cu data de 21.01.2015.