Angajaţii Centrului de bătrâni de la Novaci supravieţuiesc de două luni fără salarii

Angajaţii Centrului de bătrâni de la Novaci supravieţuiesc de două luni fără salarii

Salariaţii Centrului de bătrâni de la Novaci au ajuns la limita răbdării după ce au petrecut Sărbătorile de Paşte, cu bani împrumutaţi de la prieteni şi de la rude, întrucât salarii nu au mai văzut de două luni de zile.

Aceştia sunt în pragul unei revolte, după ce de două luni de zile nu şi-au mai încasat lefurile. Centrul se află în subordinea Consiliului Local din Novaci din anul 2009.

Până anul trecut instituţia a beneficiat de finanţare printr-un proiect Phare în valoare de 225.000 de euro, derulat prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. De când s-au terminat banii europeni, s-a terminat şi viaţa liniştită atât pentru  angajaţi, cât şi pentru bătrânii asistaţi. Proiectul Phare a prevăzut înfiinţarea Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice şi a avut o durată de trei ani.

Ulterior, centrul a fost preluat cu tot cu angajaţi de Consiliul Local. La început organigrama avea 27 de posturi, însă între timp au mai rămas doar 17 salariaţi care se ocupă de bătrâni. Personalul unităţii nu şi-a mai primit banii pe activitatea prestată în lunile februarie şi martie, în ciuda numeroaselor încercări ale autorităţilor locale de a face rost de finanţări. Tot ce au primit până acum sunt promisiuni. Caută sponsorizări Situaţia este cu atât mai gravă la Centrul de la Novaci, cu cât edilii oraşului au ajuns să apeleze la sponsori pentru a putea plăti salariile. Astfel au fost achitate, de exemplu, lefurile pentru luna ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit primarului din Novaci, Pantelimon Todea, necesarul lunar pentru a asigura buna funcţionare a unităţii, reprezentând, salarii, hrană şi utilităţi, este de 30.000 de lei. Numai pentru salarii este nevoie de aproximativ de 16.000 - 17.000 de lei. De când s-au terminat banii veniţi prin programul Phare şi vârstnicii internaţi în Centrul de la Novaci au avut de suferit.

Dacă în perioada celor trei ani în care a fost implementat proiectul un pensionar trebuia să achite lunar o contribuţie de 270 de lei, în prezent aceasta a ajuns la nivelul de 700 de lei, după cum a precizat primarul din Novaci, Pantelimon Todea.

Doi dintre pensionarii aflaţi în îngrijire la unitatea din subordinea Consiliului Local au pensiile prea mici pentru a putea rămâne internaţi, însă rudele acestora au fost convinse de autorităţi să achite diferenţa de bani, până la 700 de lei. Soarta a 30 de bătrâni, sub semnul întrebării Dacă nu vor găsi soluţii pentru a finanţa constant centrul, edilii din Novaci vor fi puşi în situaţia de a renunţa la îngrijirea celor 30 de pensionari internaţi.

Majoritatea acestora nu au casă şi nici rude care să îi ia în întreţinere: „Am trimis adrese către Prefectură şi Consiliul Judeţean. Şi prefectul, şi preşedintele ştiu situaţia centrului şi că ne confruntăm cu o subfinanţare. Le-am explicat că oamenii nu au banii luaţi de două luni. Necesarul lunar pentru salarii este de 16 – 17.000 de lei şi nu avem de unde să facem rost de bani. Am avut noroc cu o sponsorizare şi zilele acestea am vorbit cu cineva de la Craiova să vină să găsim o soluţie. Poate mai luăm un ban de la cineva. Ultima data le-am mai dat şi de la bugetul local o sută de milioane de lei vechi, dar şi noi ne cârpim cum putem, când vine vorba de finanţare. Acum şi-au făcut acolo o grădină să pună legume, să aibă la vară şi la toamnă. Legumele vor merge la cantina lor. Nu numai salariaţii centrului nu şi-au primit banii pe două luni, ci şi angajaţii Staţiei de reciclare a deşeurilor de la Novaci. Trecem printr-un moment greu şi nu ştim cum îl vom depăşi“, a declarat primarul Pantelimon Todea.