Andone: "Pereira nu mai stă mult nici la FC Porto"

Andone: "Pereira nu mai stă mult nici la FC Porto"

Antrenorul care, la CFR Cluj, l-a reprofilat pe jucătorul uruguayan ajuns erou la Campionatul Mondial din Africa de Sud îi prevede acestuia un viitor mare în fotbalul european.

Naţionala de fotbal a Africii de Sud a pierdut, miercuri seară, în faţa primei reprezentative a Uruguayului, scor 0-3, şi este aproape de a intra în istoria negativă a turneelor finale, fiind ca şi eliminată, şi să devină prima ţară-gazdă care nu depăşeşte faza grupelor.

Uruguayenii au învins concludent Africa de Sud graţie unei "duble" (prima performanţă de acest gen de la Campionatul Mondial) a atacantului Diego Forlan şi a unui gol marcat de mijlocaşul stânga Alvaro Pereira (24 de ani), fostul jucător al echipei CFR Cluj, actual component al formaţiei portugheze FC Porto.

Primul l-a văzut Paszkany

Ne puteți urmări și pe Google News

Liga I are patru reprezentaţi la Mondiale, dar cel care face furori este un fost jucător în prima divizie de la noi. Alvaro Pereira s-a născut în 1985, la Montevideo, capitala Uruguayului. În ţara sa natală, a evoluat pentru echipele Miramar şi Quilmes, iar prima experienţă externă a avut-o în Argentina, la Argentinos Juniors, unde a fost legitimat în ediţia 2007-2008.

Conducătorii echipei CFR Cluj au pus ochii pe "perla" uruguayană în vara anului 2008, la finalul sezonului în care ardelenii au câştigat primul titlu de campioni în Liga I. Antrenor în Gruia la acea vreme, Ioan Andone a povestit pentru EVZ cum a colaborat cu Pereira.

"Alvaro ne fusese recomandat de un impresar argentinian. L-a văzut domnul Paszkany şi mi-a spus că este un jucător extrem de interesant. Eu eram cu echipa în cantonament în Austria, iar el a venit direct acolo. Mi-am dat seama de la început că este un fotbalist de calitate. Noi căutam atunci un fundaş stânga, iar el evoluase în Argentina pe poziţia de mijlocaş stânga. Marcase 11 goluri, deci era ofensiv. L-am transformat în fundaş stânga şi am fost extrem de mulţumit de el. Are mare disponibilitate la efort. Un jucător bun, aşa cum este Pereira, se vede de la o poştă. Eu nu cred că mai stă prea mult nici la Porto. Cred că va pleca de-acolo la o echipă şi mai mare a Europei", ne-a declarat ieri actualul tehnician al echipei Dinamo.

"Fălcosul" a fost foarte mulţumit de modul în care a lucrat cu jucătorul sud-american. "Un băiat foarte cooperant, atent la ceea ce avea de făcut pe teren. Nu avea viaţă extrasportivă agitată, era liniştit. Se apropiase mai mult de jucătorii din America de Sud, de Culio şi de Dubarbier. După ce a plecat la Porto, m-am regăsit cu el întâmplător, într-un aeroport, dar nu am avut timp să stăm prea mult de vorbă", ne-a mai spus Andone.

Profit de două milioane

Patronul Arpad Paszkany a băgat adânc mâna în buzunar şi a plătit pentru transferul lui Alvaro Pereira suma de 2,5 milioane de euro. Investiţia a meritat. Uruguayanul nu a jucat în România decât un sezon, iar în 2009 a fost transferat de portughezii de la FC Porto. Lusitanii le-au plătit clujenilor 4,5 milioane de euro, profitul net fiind de două milioane de euro.

La echipa naţională, Pereira a adunat 17 selecţii şi miercuri, în partida cu Africa de Sud, a marcat cel de-al treilea gol al său. Alin Minteuan, antrenor secund al CFR-ului, îşi aminteşte că Alvaro Pereira era un tip introvertit, care nu ieşea în evidenţă în vestiarul CFR-ului.

"Un profesionist adevărat"

"Un băiat cu bun simţ, care nu a pus niciun fel de probleme. A fost foarte serios la antrenamente şi în timpul meciurilor. Este un profesionist adevărat, de aceea a şi ajuns să joace la o echipă cu nume mare, aşa cum este FC Porto. În România locuia împreună cu soţia. Nu a avut timp să înveţe limba română, pentru că a stat aici doar un an. Prinsese doar câteva expresii uzuale", ne-a declarat Minteuan.

"Alvaro Pereira este un jucător de mare calitate. Nu va mai sta prea mult nici la FC Porto, va face pasul către o echipă mai mare.“ IOAN ANDONE, fost antrenor al lui Pereira la CFR Cluj

AFRICA DE SUD - URUGUAY 0-3 Forlan (24 şi 80 -ultimul din penalty), A. Pereira (90+5)

Africa de Sud: Khune 4, Gaxa 5, Mokoena 4, Khumalo 5, Masilela 6, Tshabalala 4, Dikgacoi 5/ Letsholonyane 5/ (57, Moriri 4), Modise 4, Pienaar 5/ (79, Josephs 5), Mphela 4. Antrenor: Carlos Alberto Parreira

Uruguay: Muslera 6, M. Pereira 6, Godin 5, Lugano 7, Fucile 6/ (71, A. Fernandez 5), E. Arevalo 6, D. Perez 7/ (89, Gargano), A. Pereira 6, Forlan 8, Cavani 7/ (89, S. Fernandez), L. Suarez 6. Antrenor: Oscar Tabarez

Arbitri: M. Busacca 7 - M. Arnet 7, F. Buragina 7 (toţi din Elveţia); Eliminat: Khune (76); Stadion: "Loftus Versfeld" - Pretoria; Spectatori: 49.000.