Situaţia se precipită la CFR Cluj, liderul Ligii I la fotbal. Lucrurile par să fi scăpat de sub control după meciul de duminică, în care CFR a pierdut acasă prima oară în acest sezon, 1-2 cu Pandurii Tg. Jiu. Echipa lui Ioan Andone a fost egalată la puncte, în fruntea clasamentului, de Steaua. Din lideri incontestabili în tur, ardelenii au pierdut în favoarea „roş-albaştrilor“ statutul de favoriţi la titlu. Dacă situaţia de-acum se va păstra până la final, Steaua va câştiga campionatul, având avantajul meciurilor directe.

Ioan Andone, care a dat indicaţii din tribună la partida cu Pandurii, fiind suspendat, îşi studia ieri-dimineaţă viitorul adversar din campionat, Unirea Urziceni, şi se pregătea pentru revederea de după-amiază cu elevii săi. „Fălcosul“ traversează un moment de cumpănă, suporterii CFR-ului cerându-i duminică demisia. În cine îşi pune speranţa Andone că va ajuta Clujul? În Dinamo, clubul la care a cunoscut cele mai mari satisfacţii, şi în Mircea Rednic, prietenul său.

Dinamo înfruntă acasă, în etapa a 33-a, marea rivală Steaua şi e de aşteptat ca „Puriul“, alături de care „Fălcosul“ a purtat în trecut numeroase bătălii împotriva „roş-albaştrilor“, să fie deja instalat ca antrenor principal până la acea dată, chiar dacă înţelegerea lui cu actuala campioană intră oficial în vigoare abia pe 1 iunie. Orgolios, Rednic vrea să revină cât mai repede la Dinamo şi să înfrunte iarăşi Steaua, formaţia care i-a răpit punctele la „masa verde“ pe când era la Rapid.

„Jucătorii mei sunt nervoşi“

EVZ: Domnule Andone, CFR Cluj pare de nerecunoscut…
Ioan Andone:
Eu, unul, nu sunt cu nervii la pământ. Am mai trecut prin situaţii de-astea grele. Nu mă tem. În schimb, jucătorii mei sunt puţin precipitaţi. Sunt nervoşi. Astfel îmi explic faptul că un jucător precum Cadu a primit al doilea cartonaş galben în partida cu Pandurii. În condiţii normale, el ar fi evitat eliminarea.

Sunteţi tentat să renunţaţi la echipă?

Eu? Niciodată! Mă ştiţi pe mine ca pe unul care cedează uşor?

Conducerea clubului este alături de dumneavoastră?
Îi simt aproape pe şefi. După meci am vorbit o oră la telefon cu patronul Paszkany. Era în străinătate, cu afaceri. Mi-a spus aşa: „Ando, pieptul înainte, capul sus! Ia-o de la capăt, aşa cum ai luat-o la începutul sezonului“. Aşa voi face. Le voi spune azi (n.r. – ieri) băieţilor în vestiar: „Noi am dus echipa până aici, noi trebuie s-o ducem şi de-aici încolo“.

Cum apreciaţi atitudinea fanilor care v-au cerut demisia?
Un grup de 35 de persoane a strigat împotriva mea. Din câte mi-a spus preşedintele Iuliu Mureşan, este vorba despre facţiunea radicală a galeriei. Mi s-a strigat: „Andone, pleacă din Gruia!“. Sunt supăraţi pe mine din cauza unor declaraţii pe care le-am făcut despre clubul Dinamo. Nu comentez atitudinea lor.

Când credeţi că s-a rupt echilibrul la CFR Cluj?

La meciul cu Steaua, pierdut în Ghencea ca urmare a două gafe de arbitraj. Acolo s-a rupt ceva. Acela a fost meciul decisiv pentru soarta campionatului. Nu trebuia să pierdem acel joc.

Steaua câştigă cu arbitrii şi făcând blaturi…

Cum-necum, Steaua câştigă jocurile. Nu pot să cred că Steaua a făcut blat cu Dacia Mioveni! Nu vreau să comentez meciurile celor de la Steaua… De ce să ajung iarăşi pe la comisii? Scrieţi voi, presa… Oricum, sunt sigur că Steaua nu va câştiga toate meciurile până la finalul sezonului.

„Plecăm de la zero“

Ce echipă are program mai greu până la final: CFR sau Steaua?
E greu de spus. Programul nostru este, oricum, unul dificil. Pentru noi, decisive vor fi următoarele două partide, cu Unirea Urziceni, în deplasare, şi cu Rapid, acasă. Dacă le vom câştiga, va fi bine pentru noi. Dacă nu…. Sunt sigur că Steaua nu va câştiga toate partidele pe care le mai are. O să vedem cum se va descurca Steaua pe terenul greu de la Reghin, contra Gloriei Bistriţa…

Acesta va fi singurul meci greu al Stelei?

Nu. Sunt convins că Steaua nu va învinge la Dinamo. Dacă va veni până atunci la echipă, Mircea nu va pierde meciul cu Steaua. Sunt convins de acest lucru.

Dinamo va câştiga chiar dacă Gigi Becali îşi va băga iarăşi coada?
Nu se vor mai repeta evenimentele din sezonul trecut, de la meciul Dinamo – CFR. Vă garantez! Acum este altceva!

Acest final de sezon se va juca pe teren sau mai mult în culise?

Se va juca pe teren. Plecăm de la zero cu Steaua! De fapt, abia acum începe campionatul. Trebuie să suferim şi să câştigăm titlul!

LA COTITURĂ

„Puriul“ aşteaptă prima înfrângere a lui Ţălnar

După demisia de la Rapid, Mircea Rednic a semnat un contract pe doi ani cu Dinamo. Deşi înţelegerea ar urma să intre în vigoare după terminarea actualei stagiuni, „Puriul“ este tentat să revină mai devreme la echipă. Numai că Dinamo s-a descurcat bine cu Cornel Ţălnar pe bancă, reuşind să câştige sâmbătă, la Galaţi, contra Oţelului. Un eventual eşec al „câinilor“ ar fi grăbit înscăunarea lui Rednic, a cărui mare dorinţă este să se răzbune pe Steaua.

Rednic se află de câteva zile în Belgia, acolo unde are o casă şi de unde urmează să revină joi. Odată întors în ţară, tehnicianul va aştepta primul pas greşit al „Ţânţarului“ pentru a reîncepe munca la Dinamo. „În momentul în care va fi periclitat obiectivul, locul trei, nu vom ezita să schimbăm iarăşi antrenorul. Indicat ar fi ca Rednic să vină cât mai repede la echipă, pentru a pregăti sezonul viitor“, au stabilit conducătorii dinamovişti.