Evenimentul Zilei > Actualitate > Anchetă penală şi comisie municipală de verificare în cazul scandalului „poliţişti locali falşi”
Anchetă penală şi comisie municipală de verificare în cazul scandalului „poliţişti locali falşi”

Anchetă penală şi comisie municipală de verificare în cazul scandalului „poliţişti locali falşi”

Consilierii municipali au adoptat constituirea unei comisii speciale de analiză şi verificare a activităţii Direcţiei Poliţiei Locale şi Control din subordinea Municipiului Bucureşti.

Comisia este formată din cinci membri consilieri generali şi va funcţiona imediat după sărbători. Totodată, Poliţia Română a demarat o anchetă privind legalitatea Serviciului poliţiei călare din subordinea poliţiei locale a Municipiului Bucureşti, care a fost externalizat către o firmă privată, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Inspectorii de muncă au constatat, la sfârşitul lunii noiembrie, că agenţii călare, angajaţi ai unei firme private, purtau insignele şi uniformele poliţiei locale ale municipiului Bucureşti.
„Ne putem afla în situaţia în care cetăţenii amendaţi să ceară poliţiei locale restituirea sumelor încasate într-un mod nelegal. S-a deschis şi un dosar penal pe acest subiect”, a spus prefectul Capitalei.
Cât priveşte preluarea atribuţiilor poliţiei locale de către agenţii călare, prefectul Capitalei a spus că ancheta în derulare a poliţiei naţionale va stabili clar acest lucru. „Dacă se stabileşte clar acest lucru, nu e decât un foc fără cauză. Nu o să se întâmple nimic. Dacă însă se va constata că s-au săvârşit fapte penale, desigur poliţia va merge înainte”, a susţinut Atănăsoaei. Mihai Atănăsoaei mai spune că, în mod clar, nu este normal ca o firmă privată să presteze astfel de servicii în folosul primăriei şi în defavoarea bucureştenilor.
Şeful Poliţiei Locale spune că a făcut totul conform legii
Pe de altă parte, directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Ion Ţincu, a spus că această unitate din subordinea sa este formată din 24 de agenţi. Dintre aceştia, 14 au numai atribuţii de ordine şi siguranţă publică, iar zece sunt constatatori. Această unitate de poliţie călare a condus la creşterea siguranţei cetăţeanului în parcuri, potrivit lui Ţincu.
El a menţionat că Poliţia Locală nu are un statut special, aşa cum îl are Jandarmeria sau Poliţia naţională. „Noi vorbim de funcţia publică generală care execută nişte prerogative de lege, iar cei care au fost angajaţi şi împuterniciţi să constate sunt foşti poliţişti comunitari cu pregătirea necesară în domeniu”, a spus Ion Ţincu. El a mai precizat că toate constatările şi faptele care sunt contravenţii au fost confirmate de către instanţele de judecată.
Referitor la uniforma pe care o poartă agenţii poliţiei călare, Ţincu a mai spus că aceasta este uniforma purtată de către Poliţia Locală. Potrivit directorului Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, unitatea de poliţie călare din cadrul direcţiei pe care o conduce face parte dintr-un proiect ce s-a derulat pe parcursul acestui an, iar banii alocaţi pentru acest serviciu s-a ridicat la suma de 124.000 de euro, iar cheltuiala pe o singură lună s-a ridicat la 10.000 de euro. 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: