UPDATE. ”Credem că am identificat unitatea. Nu-i putem dezvălui numele în acest moment, deoarece incidentul face în continuare obiectul unei anchete”, a declarat într-un e-mail colonelul Joseph Plenzler, purtătorul de cuvânt al puşcaşilor marini.

Pe de altă parte, un responsabil militar cu rang înalt a menţionat că Pentagonul crede că i-a identificat pe cei patru soldaţi din înregistrarea video.
Cei patru soldaţi, îmbrăcaţi în echipament de luptă, sunt filmaţi în timp ce stau lângă corpurile unor bărbaţi decedaţi. Unul dintre soldaţi este auzit spunând: "Să ai o zi grozavă, prietene!"

Imediat după difuzarea imaginilor, reprezentanţii Marinei americane au dat un comunicat de presă prin care anunţat demararea unei investigaţii. "Chiar dacă nu am verificat, încă, originea şi autenticitatea filmului, imaginile înregistrate nu sunt reprezentative pentru valorile noastre şi pentru imaginea soldaţilor noştri din Marină", se mai precizează în comunicat.

NATO a încercat să spele imaginea Marinei americane, susţinând că, cel mai probabil, militarii respectivi nici nu mai servesc în Afganistan. Şi, tot în ideea de a scoate numele armatei americane din acest scandal, NATO a subliniat că actele au fost comise "de un mic grup de indivizi".

"Acest act lipsit de respect şi inexplicabil nu este în acord cu criteriile înalte pe care le aşteptăm de la forţele coaliţiei", a apreciat forţa Alianţei din Afganistan (ISAF). NATO "condamnă cu fermitate" aceste acţiuni "comise aparent de un mic grup de indivizi americani" care "cel mai probabil, nu mai servesc în Afganistan".

"Acest comportament dezonorează sacrificiile şi valorile centrale ale fiecărui membru care reprezintă cele cincizeci de naţiuni din coaliţie", a subliniat aceeaşi sursă, conform Agerpres.

Preşedintele afgan, "profund tulburat"
În acest scandal s-a pronunţat şi preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai. El a declarat că este "profund tulburat de actele inumane" surprinse în filmuleţ. "Profanarea cadavrelor a trei afgani (n.r. de soldaţi americani) este un act condamnabil în cea mai dură manieră posibilă", a comentat Karzai. El a cerut autorităţilor americane "cea mai dură pedeapsă" pentru vinovaţi.
<img style="visibility:hidden;width:0px;height:0px;" border=0 width=0 height=0 src="http://c.gigcount.com/wildfire/IMP/CXNID=2000002.11NXC/bT*xJmx*PTEzMjYzNjgwMzE4MTMmcHQ9MTMyNjM2ODAzNDA5NCZwPSZkPSZnPTImbz*3OWE5ZWM3NTFjYTk*YTA1YjdlMjM4YTUy/M2RjNDY4NCZvZj*w.gif" /><object name="kaltura_player_1326368031" id="kaltura_player_1326368031" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowNetworking="all" allowFullScreen="true" height="363" width="620" data="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_uvtlbqqy/uiconf_id/6740162"><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="allowNetworking" value="all" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><param name="movie" value="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_uvtlbqqy/uiconf_id/6740162"/><param name="flashVars" value=""/><a href="http://corp.kaltura.com">video platform</a><a href="http://corp.kaltura.com/video_platform/video_management">video management</a><a href="http://corp.kaltura.com/solutions/video_solution">video solutions</a><a href="http://corp.kaltura.com/video_platform/video_publishing">video player</a></object>