Analize obligatorii pentru viitorii părinţi

Analize obligatorii pentru viitorii părinţi

Pentru a elimina riscul naşterii unor copii cu probleme sau pe cel de a pierde o sarcină, este bine ca ambii părinţi să-şi facă analize înainte de a-l concepe.

Investigaţiile medicale nu trebuie făcute după ce o sarcină a apărut deja, ci înainte. Statisticile arată însă că mai puţin de 20% dintre cuplurile care decid să aibă un copil îşi fac analizele înainte de a-l concepe pe micuţ. Consultul clinic la medicul de fa milie sau ginecolog, ecografiile şi analizele uzuale pentru depistarea unor afecţiuni precum diabetul, hepatita sau bolile sexuale îi pot ajuta pe viitorii părinţi să se asigure că sarcina va decurge fără probleme şi că viitorul bebeluş va fi sănătos.

Costurile analizelor sunt acoperite în mică măsură prin sistemul public. În clinicile private, ecografiile costă în jur de 120 de lei, mamografiile între 80 şi 150 de lei, iar determinarea RH-ului - 12 lei. Destul de scumpe sunt analizele pentru depistarea unor infecţii cu toxoplasmă sau chlamydia.

Pregătire cu două luni înainte

Ne puteți urmări și pe Google News

 Ideal ar fi ca înainte cu două-trei luni de a concepe un copil să faceţi o vizită la medicul de familie sau la ginecolog pentru a verifica starea de sănătate a cuplului. „Controlul clinic poate evidenţia afecţiuni care au fost trecute cu vederea, precum infecţia cu Chlamydia, care poate afecta trompele, implicit fertilitatea”, explică Silviu Predoi, directorul medical Life Memorial Hospital, din Bucureşti.

După acest control, sunt recomandate o serie de explorări imagistice precum ecografia genitală şi ma mară, colposcopia şi histeroscopia pentru a descoperi din timp afecţiuni care pot pune în pericol sarcina. Ecografia genitală vă poate ajuta să des coperiţi tulburări ale ovarului, precum sindromul ovarului polichistic, forma ţiuni la nivelul corpului uterin, cum sunt fibroamele, sau o afecţiune a trompelor urinare.

Probe hepatice, RH, HIV

Analizele uzuale, precum hemoleucograma, glicemia, probele hepatice şi sumarul de urină, sunt la fel de importante pentru viitorii părinţi. Nu trebuie uitată nici determinarea grupei sangvine şi a RH-ului. „80% din populaţie are RH pozitiv, iar 20%, negativ. Dacă mama are RH negativ, iar copilul RH pozitiv, organismul mamei poate respinge fătul”, atrage atenţia medicul ginecolog. De asemenea, viitorii părinţi trebuie să-şi facă investigaţii pentru depistarea unor boli sexuale precum infecţia cu sifilis, HIV, mycoplasmă, ureaplasmă sau cu virusul HPV.

Mai sunt necesare analize pentru a exclude existenţa unor afecţiuni cardiace, renale, hapatice, tiroidiene sau ale sistemului de coagulare. În plus, viitorii părinţi trebuie să se asigure că nu sunt infectaţi cu microorganisme, precum toxoplasma, citomegalovirusul sau listeria.

SUSPICIUNI

Când se fac teste genetice

Analizele genetice sunt recomandate cuplurilor care au în familie rude cu malformaţii congenitale, precum sindromul Down. „Consultaţia genetică poate include inclusiv identificarea hărţii cromozomiale pentru a exclude orice risc de malformaţii care ar putea apărea”, explică ginecologul Silviu Predoi.