Autoritatea s-a autosesizat marți, la o zi după ce ANAF a publicat listele cu datornicii la stat, scrie siteul antena3.ro.

Informațiile publicate de ANAF, numele şi prenumele, alături de alte informaţii, pot duce la identificarea unui cetăţean și acestea sunt considerate date cu caracter protejat.

Conform surselor antena3.ro, autoritatea s-a autosesizat în această speță pe baza art. 32, din legea 677/2001.  Potrivit articolului citat, ANAF riscă acum o amendă contravențională de până la 25.000 de lei.

"Lista ruşinii, marca ANAF, o să atragă după sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit în mod clar că numele şi prenumele, alături de alte date ce pot duce către identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF riscă, prin imprudenţa făcută, să se pricopsească cu 180.000 de procese", a spus avocatul. Cuculis a adăugat că cei trecuţi pe listă au tot dreptul să se adreseze justiţiei, conform legii 677/2001. "ANAF, în loc să stea să întocmească liste, ar face bine să îi execute pe datornicii de lux. Fiindcă faptul că se ştie că cineva este dator nu duce către recuperarea banilor", a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru News.ro.