„UDMR s-a opus în anul 2013 centralizării ANAF în agenții regionale. Poziția Uniunii a fost și este clară: deciziile administrative privind funcționarea acestor instituții fiscale trebuie luate, respectând principiul descentralizării, la nivel județean, garantând astfel eficiența acestor instituții publice. Sprijinim măsurile prin care antreprenorii, dar și persoanele fizice, își pot plăti impozitele cât mai aproape de sediile și domiciliul lor, iar instituțiile cu atribuții specifice pot administra cu promptitudine, la nivel județean, problematica acestui domeniu”, a subliniat senatorul, potrivit bihon.ro

Potrivit lui Cseke, măsura este necesară și datorită rezultatelor studiului de impact despre efectele reorganizării ANAF, efectuat de către Ministerul Finanțelor. S-a constatat că regionalizarea a produs doar pierderi, din 2013 încoace.

„Regionalizarea acestor servicii publice nu a adus nimic bun județelor care au pierdut personalitatea juridică din domeniul financiar în anul 2013. Situația a fost valabilă și pentru județul Bihor, a cărui importanță a fost semnificativ diminuată. De asemenea, la nivel național, eficacitatea instituției a scăzut din cauza regionalizării. Putem vedea, din statisticile ultimilor ani, că rata de colectare a taxelor și impozitelor a scăzut față de cea din anii anteriori centralizării”, arată Cseke.

PNL a votat „NU”

Cei trei deputați PNL de Bihor și deputatul USR de Bihor au votat împotriva legii de descentralizare ANAF, spre dezamăgirea lui Cseke. „Din păcate, constatăm că în cazul colegilor noștri din PNL, totul rămâne la nivel de discurs politic, iar când se ajunge la momentul votului, uităm de descentralizare”, comentează Cseke atitudinea liberalilor, care au votat „NU” în bloc.