Anul trecut, numai Declarația 600 trebuia depusă de peste 200.000 de persoane, potrivit  libertatea.ro

 

Ce este Declarația Unică Declarația unică înglobează mai multe formulare ce trebuiau depuse la ANAF, între care celebra Declarație 600 – care la începutul anului trecut a generat un adevărat haos, dar și Declarația 200 – care trebuia depusă în special de jurnaliști, artiști sau arhitecți plătiți numai pe drepturi de autor. 
 

Angajații cu carte de muncă nu trebuie să o depună, reținerea sumelor făcându-se la angajator. De asemenea, mai trebuie să o depună și cei care nu au obținut venituri, dar vor să plătească asigurări de sănătate pentru a putea beneficia de servicii în sistemul sanitar de stat. La ora scrierii acestui articol, portalul ANAF funcționa, însă marți acesta a căzut pentru mai mult timp, după cum arăta Realitatea TV. 
 

Obligativitatea depunerii doar online a Declarației Unice a fost impusă anul trecut de către Ministerul Finanțelor. 
 

Unde se găsește Declarația Unică poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Contribuabilii care primesc la începutul acestui an decizii de impunere pentru definitivarea contribuției de sănătate aferentă anilor fiscali precedenți ca termen de plată 30 iunie 2019 și vor beneficia de bonificația de 10%, dacă își achită obligațiile până la 31 martie 2019. Ce venituri intră la această categorie Veniturile din chirii constituie „venituri din folosința bunurilor”, iar acestea trebuie declarate până pe 15 martie a acestui an. Mai exact, trebuie depusă Declarația unică, iar aceasta se transmite online, prin intermediul unui formular pus la dispoziție de ANAF

Cei care nu au în acest moment venituri din chirii, dar intenționează să efectueze astfel de tranzacții, trebuie să depună declarația unică în cel mult 30 de zile de la încheierea contractului, indiferent dacă acesta este înregistrat sau nu la Fisc. Înregistrarea contractului nu mai este acum obligatorie, dar dacă se optează pentru acest lucru, această procedură este separată de declarația unică. 
 

Cât trebuie achitat la stat Obligațiile fiscale datorate sunt impozitul pe venit de 10% și contribuția de sănătate, tot de 10%. Aceasta din urmă lipsește în anumite cazuri. Termenele de plată sunt diferite. Dacă anul trecut ați obținut venituri din chirie, atunci termenul de plată este 15 martie a acestui an. Dacă veniturile sunt obținute începând cu acest an, atunci termenul de plată este 15 martie a anului viitor. Impozitul pe venit se plătește prin următoarea formulă: din veniturile totale obținute din chirii se scade o sumă de 40%, care reprezintă cheltuieli forfetare. La suma rămasă se aplică 10%. De exemplu: dacă ai un contract pe 1.000 de lei, se scad 400 de lei, iar impozitul de 10% se aplică la cei 600 de lei rămași. În cazul celor plătiți doar cu drepturi de autor trebuie depusă declarația doar dacă persoana în cauză venituri peste 24.960 lei anual, adică 12 salarii minime. Cei care sunt persoane fizice autorizate, gen electricieni sau instalatori, pot alege la rândul lor să cotizeze la sănătate și la pensii, astfel că trebuie să completeze Declarația Unică.