Odată cu includerea în programul care a demarat carierele unor actori precum Daniel Craig şi Carey Mulligan, "Shooting Stars", al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, Ana Ularu a atras atenţia cunoscutei publicaţii din industria cinematografică "Variety".
Aceasta a publicat un profil al româncei, care a deţinut rolul principal în filmul "Periferic", cu titlul "Ana Ularu: Pe coama noului val românesc".
"După ce a absolvit cu note mari Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Ana Ularu, în vârstă de 26 de ani, a strâns în CV un număr de roluri de invidiat, inclusiv rolul din «Fata şi curcanul », segmentul lui Cristian Mungiu din omnibusul «Lost and Found», dar şi în «Periferic» al lui Bogdan Apetri, pentru care a primit premiul Boccalino d’Oro la Locarno şi premiul pentru Cea mai bună actriţă la Salonic", începe materialul din "Variety".
Nu crede că există un Nou Val Românesc
Întrebată dacă se simte norocoasă pentru că a apărut odată cu aşa-zisul Nou Val Românesc, Ana a răspuns reporterului publicaţiei americane: "Nu prea. Joc de când aveam nouă ani", a spus ea, referindu-se la debutul în thrillerul lui Claude-Michel Rome din 1995, "Meurtres par procuration".
Ularu a mai menţionat că a lucrat şi cu regizori din generaţia tânără, dar şi cu veterani. "Sunt mereu sceptică atunci când aud oamenii vorbind despre acest «Nou Val Românesc». Îi cunosc pe aceşti cineaşti şi fiecare dintre ei are propriile idei, propria estetică, gândesc şi acţionează în feluri proprii. Doar pentru că au devenit cunoscuţi pe plan internaţional în aceeaşi perioadă, nu înseamnă că reprezintă o mişcare. E bine că cinematografia din România atrage atenţia – era şi timpul. Dar cred că artiştii ar prefera să fie consideraţi indivizi decât să fie asimilaţi unui grup", a mai declarat actriţa.
Nu vrea roluri bazate pe stereotipuri etnice
Ana, în vârstă de 26 de ani, l-a impresionat de-a dreptul pe jurnalistul "Variety", Shane Danielsen.
"Şi ea este artistă, cu o perspectivă asupra lumii şi ambiţii sprijinite de faptul că, pe lângă limba română, Ularu vorbeşte genul de engleză perfectă care ar eclipsa un prezentator de ştiri de la BBC – plus franceză, spaniolă şi italiană. Simţi că Europa o atrage. Şi America, de asemenea", scrie jurnalistul.
În legătură cu rolurile în filme europene, Ularu mărturiseşte că se teme să fie prinsă în capcana unui stereotip etnic. "Nu am vrut să fiu distribuită doar pe post de femeie est-europeană, care este prinsă în traficul de persoane, pentru sex", a mai spus actriţa.
Ana Ularu a vorbit în urmă cu câteva săptămâni, pentru EVZ, despre programul "Shooting Stars", din care face parte anul acesta.
"Din câte am văzut eu, ceilalţi participanţi la program au avansat destul de mult pe piaţa cinematografică, şi-au găsit agenţi, au obţinut de lucru pe plan internaţional. (…) Mă bucură nespus selecţia, cu atât mai mult cu cât nu am fost niciodată avidă de a-mi face publicitate. Mă bucur că s-a ajuns la mine exclusiv prin munca mea şi prin aprecierea unor oameni importanţi de film, cărora le mulţumesc, deşi nu îi cunosc încă. Faptul că actori precum Renner şi Carey Mulligan au trecut pe acolo îmi dă speranţe", a spus, atunci, Ana. Următorul ei proiect este un film regizat de Anca Damian, în care joacă şi scoţianul Jamie Sives.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/tnrcmT0X9cY?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/KmPNYHPJBik?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Perspectiva asupra lumii şi ambiţiile ei sunt sprijinite de faptul că Ularu vorbeşte genul de engleză perfectă care ar eclipsa un prezentator de ştiri de la BBC.“
SHANE DANIELSEN, jurnalist "Variety"