Dincolo de calificarea în ultimul act, americanii au reuşit performanţa de a pune punct recordului de invincibilitate stabilit de iberici, care nu mai pierduseră de pe 26 noiembrie 2006, de la amicalul cu România pe teren propriu (0-1, gol Ciprian Marica). În această perioadă, de doi ani şi opt luni, spaniolii bifaseră 35 de confruntări fără înfrângere, dintre care 15 succese consecutive.
 
În partida diputată pe „Free State Stadium”, din Bloemfontein, campionii şi-au etalat întreaga colecţie de vedete, dar lipsa de eficacitate în faţa porţii americane a făcut diferenţa. Băieţii lui Bob Bradley au marcat prin Altidore, în minutul 27, şi au mai punctat o dată prin Dempsey, cu un sfert de oră înaintea finalului.

Del Bosque: „Nu mai eram obişnuiţi cu înfrângerile”

Inexplicabil pentru marea majoritate a specialiştilor, eşecul a fost justificat astfel de selecţionerul Vicente Del Bosque: „Au avut foarte multă energie, au fost foarte rapizi în atac şi ne-au surprins. Niciodată nu este bine să pierzi, noi nu mai eram obişnuiţi cu înfrângerile. Fiecare eşec doare, dar acum ne rămâne să câştigăm finala mică, apoi să ne concentrăm asupra calificării la Campionatul Mondial. Am făcut tot ceea ce am putut în acest meci, dar nu am reuşit să finalizăm, deşi am avut multe ocazii”. Aflat la cea mai mare victorie din carieră, antrenorul Bob Bradley spune că blocarea lui Xavi a fost decisivă.

„El ajuta foarte mult echipa lui prin pasele penetrante pe care le reuşea. Când joci cu Spania, trebuie să munceşti foarte mult în apărare şi să fii agresiv”, a precizat yankeul. În finala mare a competiţiei, care se va disputa duminică, la Johannesburg, SUA va întâlni câştigătoarea meciului Africa de Sud-Brazilia, disputat aseară, după închiderea ediţiei. (Andrei Călin)