Ameninţarea mortală a râurilor de foc

Ameninţarea mortală a râurilor de foc

Viasat Explorer prezintă în premieră, de la ora 20.00, "Lacul exploziv din Congo", un documentar captivant, realizat în 2010.

Deşi este foarte frumos, nu e cu nimic mai prejos decât o mare de benzină. Calm şi albastru la suprafaţă, lacul Kivu din Congo ascunde un secret mortal: în adâncurile lui se găseşte o cantitate suficientă de dioxid de carbon şi metan cât să ucidă cele două milioane de oameni care trăiesc în zonă.

În lume există doar trei "lacuri explozive": Monoun şi Nyos din Camerun şi Kivu, în Congo. În 1986, o alunecare de teren lângă lacul Nyos a declanşat o "răsturnare" letală care a eliberat tone de dioxid de carbon în aer, ucigând 1.700 de oameni în câteva secunde. Dar Kivu e mult mai mare şi conform unei estimări, conţine 60 de miliarde de metri cubi de metan. Mai rău, este situat lângă Nyiragongo, un vulcan colosal care ameninţă să arunce totul în aer. Cele două forţe, focul şi apa, ar putea aduce sfârşitul a milioane de oameni.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă are misiunea de a dezlega secretele vulcanului, în speranţa de a prevedea şi preveni o catastrofă de proporţii inimaginabile. În acest scop, ei se vor apropia de lava încinsă mai mult decât oricare alţi exploratori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forţa din adâncuri

Începând cu 1882, Nyiragongo a erupt de cel puţin 34 de ori. În 1977, mai multe sute de locuitori ai oraşului Goma, aflat la poalele "monstrului", au murit, deşi lava s-a întărit până să ajungă în zona principală a urbei. În 2002, vulcanul a trimis în atmosferă peste 15 milioane de metri cubi de lavă, distrugând mii de case, îngropând clădiri şi forţând 350.000 de oameni să fugă din calea fluviului de foc. Cea mai terifantă imagine a fost, conform BBC, cea a unei catedrale acoperite de lavă.

În interior au fost găsite zeci de trupuri carbonizate, persoane care se adăpostiseră în speranţa că Dumnezeu le va salva. Aceste izbucniri nu sunt însă nici măcar aproape de maximul potenţialului pe care îl are vulcanul, iar experţii susţin că o erupţie mult mai violentă este foarte posibilă.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/boHQ2ny4Di4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>