Printre altele, evenimentul era cunoscut în România şi pentru amenda uriaşă (n.r. 12.000 lei) dată celor care ar fi avut curajul să rupă un bujor din rezervația de la Plenița, conform cancan.ro.

Comuna doljeană este vestită pentru bujorii sălbatici care se întind pe o suprafaţă de 56 de hectare, arie protejată de lege.

Poiana Bujorului din Pădurea Plenița este situată la 59 de kilometri de Craiova şi se află chiar la granița cu județul Mehedinți, într-o zonă de câmpie, cu altitudini de până la 200 de metri, cu o climă temperată și cu valori medii.

Pădurea adăpostește bujorul sălbatic denumit Paeonia Peregrina, despre care Plinius, marele erudit al Imperiului Roman, spunea că poate trata chiar şi 20 de boli.

Cu toate că în fiecare an, la 16 mai se organiza o sărbătoare la Pleniţa, anul acesta va fi altfel din cauza pandemiei de coronavirus.

„Anul acesta, din cauza coronavirusului şi a rigorilor de circulaţie impuse, chiar dacă acestea se vor relaxa, după 15 mai, cum suntem înştiinţaţi, Sărbătoarea Bujorului nu va mai avea loc”, a spus Puiu Calafeteanu.

„În plină silvostepă a Câmpiei Romane, pe o suprafaţă de 56 ha se întinde una din cele mai frumoase rezervaţii naturale doljene «Poiana Bujorului din Pădurea Pleniţa».

Sub streaşina gârniţei şi a cerului abundă Paeonia peregrina var. Romanica (bujorul românesc) oferind în perioada de înflorire, luna mai, un spectacol de culori feeric”, a completat primarul Pleniţei.