Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: „Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă”
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: „Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă”

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: „Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă”

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că este inacceptabilă desfăşurarea referendumului din 29 iulie după o legislaţie care nu este în concordanţă cu Constituţia. Acest lucru ar putea provoca "o criză constituţională foarte periculoasă", avertizează Gitenstein.

Vă prezentăm integral comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti:
"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens.

Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă.

Atât prim-ministrul, cât şi preşedintele interimar mi-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curţii Constituţionale. Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitând Parlamentului să acţioneze. Sunt încrezător că preşedintele interimar Crin Antonescu va face acelaşi lucru semnând o lege a referendumului în concordanţă cu hotărârea Curţii Constituţionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul său.

Dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul."
Curtea Constituţionale a decis ieri că Legea Referendumului este constituţională  în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Concret, preşedintele Traian Băsescu poate fi demis cu voturile a 50 la sută plus unu din numărul celor care se prezintă la urne, cu condiţia să vină la vot jumătate din populaţia cu drept de vot a României, adică peste 9 milioane de persoane.
Astăzi, premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis preşedinţilor celor două Camere o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curţii Constituţionale.
Aceasta nu este prima intervenţie a Ambasadorului SUA cu privire la disputele politice din România.

EVZ vă prezintă cronologia declaraţiilor lui Mark Gitenstein.

3 IULIE. Ambasadorul SUA avertizează asupra ameninţării instituţiilor democratice: „Va fi o zi neagră în istoria României”

Într-o intervenţie fără precedent din partea unui diplomat american, în ultimii zece ani, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein a anunţat, azi, că este „profund preocupat în legătură orice tentativă de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice”. Într-o declaraţie acordată site-ului Hotnews, Gitenstein a avertizat că manipulările sau ameninţările la adresa instituţiilor româneşti, în special la adresa instanţelor, „nu numai că va fi îngrijorătoare” pentru guvernul SUA, dar şi pentru felul în care va fi privită România pe pieţele financiare.

4 IULIE. Mark Gitenstein: "Când puterea e concentrată în mâinile câtorva persoane, ţările eşuează"

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat că nicio economie nu poate prospera şi nicio democraţie nu poate supravieţui în lipsa unui angajament ferm faţă de statul de drept şi a respectului pentru instituţiile democratice.

"În definitiv, nicio economie nu poate prospera şi nicio democraţie nu poate supravieţui în lipsa unui angajament ferm faţă de statul de drept şi a respectului pentru instituţiile democratice. Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoşi şi consecvenţi şi judecători neînfricaţi. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege", a declarat Mark Gitenstein, în discursul susţinut la recepţia de la reşedinţa ambasadorului SUA din Bucureşti, cu ocazia zilei naţionale a SUA.

4 IULIE. Ambasadorul SUA: Dacă suspendarea preşedintelui este făcută prin încălcarea Constituţiei, aceasta va avea un efect serios

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional.

Ambasadorul SUA şi-a reluat declaraţiile şi la TVR Info, după ce, la recepţia prilejuită de Ziua Americii avertizase cu privire la importanţa unei Justiţii independente. "Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

CITIŢI ŞI:

  • Ponta cere sesiune extraordinară pentru referendum
  • INADMISIBIL: Guvernul ignoră decizia Curţii Constituţionale. CCR a invalidat şmecheria lui Ponta şi Antonescu
  • Sebastian Lăzăroiu: Decizia CCR a arătat clar lovitura de stat
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. CCR a dat dreptate puciştilor!
  • Exact ca în deciziile de ieri: Revocarea Avocatului Poporului nu este constituţională. CCR nu s-a pronunţat pentru că USL i-a tăiat atribuţiile
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum"

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: