"Sunt îngrijorat. Nu am studiat legislaţia, vreau să fac acest lucru. Am studiat varianta legislativă precedentă şi am avut îngrijorări şi faţă de aceea. Nu uitaţi că România este subiectul unei decizii CEDO care fixează anumiţi parametri în ceea ce priveşte standardele viitoare în această problemă. Deci nu depinde doar de Parlamentul României", a spus Gitenstein.

Potrivit oficialului american, este nevoie de o lege care să fie conformă cu această decizie a CEDO. "Eu şi Guvernul SUA susţinem cea mai transparentă şi eficientă variantă cu putinţă de restituire a proprietăţilor. Asta spune şi decizia Curţii. Acum, între această decizie şi ceea ce spune legislaţia în mod real există o problemă complexă. Parte din problemă – pe care o înţelegem – este că România are resurse limitate, dar există modalităţi prin care să se rezolve acest lucru", a adăugat acesta.

Proiectul de lege, pe agenda Guvernului

Proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate a fost inclus pe agenda şedinţei Guvernului de astăzi, după ce premierul a avut în ultimele zile mai multe discuţii cu miniştrii Finanţelor şi Justiţiei legate de forma actului normativ.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

CITIȚI ȘI:

  • Culisele unei decizii în valoare de 16 miliarde de euro
  • Retrocedarea în natură a proprietăților, anulată. Despăgubirile vor fi și ele limitate la 15%
  • Cât de corectă este oprirea restituirii în natură a imobilelor preluate abuziv